A Bitcoin extrém kapzsiság szintje magasabb volt, mint a 2021 novemberi csúcs idején

Az adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin hangulat mostanra elérte az extrém kapzsiság szintjét, amely még a 2021. novemberi csúcsnál (ATH) is magasabb volt.

A Bitcoin félelem és kapzsiság index mélyen a kapzsiság kategóriában

A “Fear & Greed Index” a Bitcoin BTC Price BTC Price és a kriptopénzek szélesebb piacán jelen lévő befektetők általános hangulatát követi nyomon.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben kifejtettük, a mérőszám ezt az átlagos hangulatot egy nulla és száz közötti tartományban lévő pontszám formájában mutatja be. A pontszám kiszámításához az index a következő öt tényezőt veszi figyelembe: volatilitás, kereskedési volumen, közösségi média hangulat, BTC dominancia és Google Trends.

Amikor a mutató 47-nél kisebb számot mutat, akkor az ágazati hangulatot a félelem és az aggodalom jellemzi. De amikor az index értéke 53-fölé emelkedik, az a piaci mohóságot és a nyereségvágyat jelenti. A kettő közti régió értelemszerűen a semleges mentalitást tükrözi.

Ezen a három alapvető hangulaton kívül, van két “szélsőséges” érzés. Az egyiket túlzott rettegésként, míg a másikat rendkívüli kapzsiságként ismerjük. Az előbbi 25 alatti, míg az utóbbi a 75 feletti tartományra jellemző.

Bitcoin
Az index értéke 2024. március 5-én, az eddigi csúcs megdöntésének napján. Forrás: alternative.com

Amint az fenti ábrán látható, a félelem és kapzsiság indexet a Bitcoin iránti évek óta nem látott érdeklődés a 2020 vége és 2021 november közötti magaslatok felé emelte. Ezen az időszakon kívül csak egyetlen olyan eset volt a mérőszám történetében, amikor a mostaninál magasabb szintet ért el, mégpedig 2019 közepén, a bekövetkezett rally csúcsának idején.

A BTC árfolyam történelmi csúcsa

A kapzsiság be is következett és a Bitcoin március ötödikén megdöntötte az eddigi 69044 dolláros csúcsot. Az új csúcs pedig 69300 dolláron állt be. Azóta az árfolyam enyhe visszaesést tapasztalt, jelenleg BTC Price BTC Price , és az elmúlt 24 órában közel 6,5%-ot esett.

Ezzel párhuzamosan, ahogy az alábbi ábrán is látható, a félelem és kapzsiság index is visszaesett. Egészen 75-ig, kiesve az extrém kapzsiság kategóriából.

Bitcoin index
A mérőszám adatai a teljes történetére vonatkozóan. Forrás: alternative.com

Történelmileg a Bitcoin hajlamos volt a többség várakozásaival ellentétesen mozogni. Mivel ez a várakozás egyre inkább az egyik oldal felé hajlott, az ilyen ellentétes mozgás valószínűsége folyamatosan nőtt.

A 2019-es rally csúcs és a 2021 novemberi csúcs csak két példa a minta megerősítésére. Mint ilyen, lehetséges, hogy a mutató jelenlegi szélsőséges szintjei azt jelenthetik, hogy az árfolyam már éppen elérte a rövid távú csúcs kialakulásának esélyét.