Félelmetes belegondolni, hogy mi lesz télen, már szeméttel fűtenek Lengyelországban

Lengyelország ideiglenesen felfüggesztette a környezetvédelmi korlátozásait, hogy az emberek jövő áprilisig szénnel fűthessék otthonaikat, ezzel is enyhítve a súlyosbodó energiaválság okozta gáz- és áramellátás drágulását.

Az országban megnövekedett a szén és a fa iránti kereslet, a gáz és az áram drasztikus drágulása miatt egyesek már szemetet gyűjtenek, hogy fűteni tudjanak. Egy helyi lakos elmondása szerint az emberek reményvesztettek a növekvő megélhetési költségek miatt.

„Olyan rossz a helyzet, hogy minden nap érezni az égő szemét szagát, ami teljesen szokatlan az országban. Félelmetes belegondolni, hogy mi lesz majd, ha hidegebb lesz”tette hozzá.

A tél gyorsan közeledik, a hőmérséklet fokozatosan csökken. Ismét elkezdődött a fűtésszezon, a dolgok ugyanakkor rendkívül rosszul állnak Lengyelországban, az Ukrajnában zajló háború ugyanis egész Európát megtépázza. Az elmúlt hónapban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetője azt javasolta a helyieknek, hogy mindent tegyenek meg azért, hogy melegen tartsák otthonaikat:

„Mindent el lehet égetni, kivéve a gumiabroncsokat és a hasonlóan káros dolgokat.”

Az emberek megijedtek, szeméttel fűtenek

Kemény tél vár ránk, az emberek szén és tűzifa után kapkodnak, a készletek pedig kifogyóban vannak. Az ország néhány városa, tekintettel a fennálló helyzetre, visszavonta a környezetvédelmi korlátozásait erre a télre és az azt követő időszakra, valamint 2024-ig elnapolták a szén- és szemétégetésről szóló szavazást. A szemétpánik már országszerte tapasztalható, jóval kevesebb szemét keletkezik, mint egy évvel ezelőtt.

“Az emberek megijedtek, és mindent összegyűjtenek, ami égethető” – tette hozzá Piotr Siergiej, a Polski Alarm Smogowy nevű környezetvédelmi aktivistahálózat szóvivője.

Lengyelországban egyébként egyáltalán nem újdonság a szmogriadó, évente ugyanis több mint 40 ezer halálesetet regisztrálnak a levegőszennyezés miatt. Az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók most viszont úgy tűnik, visszafelé sültek el, a kétségbeesett intézkedések ugyanis a környezetszennyezést is súlyosbítják.

Kapcsolódó cikkeink: