A bitcoin felezés közeledtével a bányászok egy ritka satoshiért versengenek

A Bitcoin már régóta várt felezési eseménye egy olyan értékes jutalmat adhat a bányászoknak, amely egyes gyűjtőknek milliókat is érhet.

Két évvel ezelőtt az Ordinals készítője, Casey Rodarmor egy olyan rendszert alkotott meg, amely a satoshikat, vagy más néven”sat”-okat rangsorolja ritkaságuk szerint. A rangsor olyan közönséges satoshikkal kezdődik, mint mondjuk egy blokk első satja, amelyből rengeteg van. Az első helyet pedig a legelőszőr kibányászott sat, a “mythic” foglalja el, amely feltehetően Satoshi Nakamoto saját pénztárcájában van. Valahol a kettő között, de inkább a skála felső felében helyezkedik el a felezések utáni első satok. Ezek az ”epic” kategóriába sorolandóak. A mostani felezés közeledte pedig mondani se kell, hogy mennyire lázba hozta a bányászokat, akik mindent megtesznek azért, hogy ők szerezzék meg ezt a nem mindennapi jutalmat.

Ezt a rendszert azért tudták létrehozni, mert az Ordinals 2023 elején történő bevezetését követően ezeket a satoshikat meg lehetett számozni. Ennek köszönhetően úgy kereskedhetünk velük, mintha gyűjthető tárgyak lennének, hasonlóan az NFT-khez. És minden gyűjtő tudja, hogy az ilyen tárgyak értéke a ritkaságukhoz kapcsolódik.

“Ha azt a satoshit, amelyet egy kéthetente megtörténő esemény során állítanak elő, átváltjuk egy olyan satoshiba, amelyet csak négyévente egyszer állítanak elő, nem tudom, hogy ez mennyit fog érni, de akár milliókat is.”mondta Adam Swick, a Marathon Digital Holdings bányászcég növekedési igazgatója.

Verseny az epic satoshiért

A bányászvállalatok azért, hogy megszerezzék ezt a nem mindennapi díjat, a felezés közeledtével igyekeznek felgyorsítani működésüket. Ezáltal szeretnék a globális hashráta minél nagyobb százalékát biztosítani pont akkor, amikor a felezés megtörténik. Ez magában foglalhatja az új, nagyobb teljesítményű berendezések beüzemelését, vagy akár a régebbi, hamarosan elavulttá válók újratelepítését is.

A felezés, amely a negyedik a Bitcoin 15 éves történetében, a akkor következik be, amikor a hálózat eléri a 840 000-es blokkmagasságot. Ez várhatóan valamikor a jövő hétre tehető. Az a bányász, aki ezt a blokkot hozzáadja a blokklánchoz, 3,125 BTC-ben BTC Price BTC Price , azaz körülbelül 219 000 dollárnyi jutalomban részesül majd.

Mennyit érhet egy ritka satoshi?

Tristan, az Ordinals projektet követő Ordiscan.com alapítója bejegyzésében azt írta, hogy a felezés utáni első satoshi legalább 1 millió dollárt fog érni. Swick vállalata, a Marathon is kibányászott már egy első satot egy felezés után, ami egy idő után több ezer dollár éréket ért el.

“Több ezer ilyen sat van a birtokunkban, például minden blokk első satoshija. Gyakran elemeztük a piacot, hogy eladjuk-e őket, vagy pedig inkább tartogassuk még.” – mondta Swick.

A különleges satoshik új lehetőségeket hoznak magukkal

A marathon munkatársa azt is megjegyezte, hogy jelenleg nincs határidős piaca a ritka satoshiknak, amelyek szerinte milliókat érhetnek a gyűjtőknek. Az ilyen piacokon a jelentős hashrate-részesedéssel rendelkező bányászoknak előre fizetnének a ritka satokért, amelyeket ők feltételezhetően majd megszereznek.

A Marathon 5%-os globális hashrátája például arra késztethet egy Ordinals kereskedőt, hogy a vállalatnak 5%-át fizesse ki annak az összegnek, amit az epic sat szerintük érni fog. Tehát, ha az első felezés utáni sat 100 millió dollárt érhet, a kereskedő 5 millió dollárt fizet a Marathonnak azzal az ígérettel, hogy átadják az epic satot, amennyiben a pooljuk megkapja azt.

“Érdekes lehet, ha valaki körbefutja az összes tőzsdén jegyzett bányászati céget, előre fizetve nekik az epic satért, amellyel így 40% esélyük van a sikerre. Erre még nem volt példa, és őszintén szólva lenyűgöz, hogy ilyen határidős piac nem alakult még ki.” – mondta Swick.