Felgyorsultak a decentralizált tőzsdék a Cardano hálózatán

A Cardano ökoszisztémájáról már sokszor írtuk, hogy mennyire gyors ütemben fejlődik. A legfrissebb hírek szerint a Cardano fejlődése a decentralizált értéktőzsdék szektorában is nagyot szól. Elvileg most már néhány perc alatt végre lehet hajtani a Cardano láncán swap tranzakciót, amivel egyébként a Cardanón üzemelő decentralizált tőzsdék egyike rekordot állított fel. És hogy ez a gyorsaság mit is jelent?

A Cardano gyorsulása perspektívába helyezve

Ezen a specifikus decentralizált értéktőzsdén egy tranzakciót például 7 óra 11 perc 49 másodperckor indítottak el (IST időzóna), de 7:12:43-kor már meg is érkeztek a coinok. Az egész folyamat tehát alig két percig tartott, ami azért komoly eredmény a Cardano hálózata számára. Természetesen ez egy Ethereumon üzemelő Uniswappel összehasonlítva ez a két perc még mindig nevetségesen lassú, de a Cardano számára hatalmas áttörés. Hiszen már a kezdetek óta folyamatosan azért kritizálják a Cardanót, hogy nem igazán biztosít funkcionalitást az okosszerződései mellé. Ami azért keményen befolyásolja a hálózatra épült dAppok teljesítményét.

Viszont a legutóbbi, Alonzo néven futó frissítés már bevezette az okosszerződéses képességeket a Cardano hálózatára és most már láthatóak is az eredmények. A most bemutatott kétperces swap tranzakció pedig jó példája a fejlődésnek. Mert ahogy javul majd a sebesség és a telejsítmény, úgy válik a Cardano egyre vonzóbbá a szofisztikáltabb DeFi projektek számára. Plusz a már most a Cardanón működő decentralizált tőzsdék is vonzóbbak lesznek majd. Azt azért ne felejtsük el a végén azonban, hogy a hálózaton még nem hajtottak végre skálázási tesztet. Ez pedig elég gyakran problémát jelent a nagy decentralizált blokkláncok számára. Szóval szép és jó a fejlődés, de azért még van hova gyorsulnia a Cardanónak, ha igazán versenyképes akar lenni.