Interjú: Marko Kobal, a NiceHash bányászati erőforrás kereskedési platform alapítója

Marko Kobal, a NiceHash platform társalapítója bemutatta nekünk a kriptopénz bányászat erőforrásának adás-vételére szakosodott oldalának működését a BlockShow 2017 rendezvényen.

Nicehash cover

Bitcoin Bázis (BB): Hello Marko! Először is mesélj nekünk kicsit, hogy érzed ma itt magad a BlockShown?

Marko Kobal (MK): Sziasztok! Nagyon izgatott vagyok az esemény kapcsán, ez szerintem egy nagyszerű lehetőség, különösen azért, mert rengeteg új arcot látok.

Ha pár évvel ezelőtt részt vettél egy hasonló blokklánc rendezvényen, szinte csak ‘geekek’ és gyerekek voltak mindenütt. Ezzel szemben most tele a terem üzletemberekkel és egy sor másik iparági részvevővel.

Ez egy hatalmas lehetőség a blokklánc iparágnak, hogy ennyi ember egy helyen gyűlt össze.

A NiceHash platform: erőforrás adás-vétel kriptopénz bányászathoz

BB: Valóban, tényleg sokan vannak ma itt. Bemutatnád kérlek a Bitcoin Bázis olvasóinak a szolgáltatásokat, melyek a NiceHashnél elérhetőek?

MK: Persze. Tehát a NiceHash.com egy olyan oldal, ahol bányászati erőforrást lehet adni-venni. Először is fontos tudni, hogy ez az erőforrás tulajdonképpen valamilyen számítási teljesítmény, lehet egy erős gép jó videókártyákkal, vagy specifikus bányász gép, melyek kifejezetten kriptopénz bányászatra hoztak létre. Ezeket mind áruba lehet bocsájtani.  De vajon miért is akarna erőforrást venni valaki a kriptopénz bányászathoz?

Manapság a kriptopénz bányászat már nem csak arról szól, hogy az ember bekapcsolja a gépet és termelődik a bitcoin.

Rengeteg altcoin van már a piacon, figyelni kell a jövedelmezőséget, a különböző algoritmusok fejlődését és bonyultságát, melyek mind gondot okozhatnak azoknak akik a fenti erőforrással rendelkeznek. Mi annyit teszünk, hogy összekapcsoljuk az erőforrással rendelkezőket azokkal akik erőforrást szeretnének venni a kriptopénz bányászathoz. A szolgáltatásunkat számos fejlesztő is igénybe veszi, ha például új blokkláncot, algoritmust akarnak tesztelni, de nincs meg ehhez a szükséges eszközük és hálózatuk. Az egyik legfontosabb dolog, hogy nálunk nincsenek szerződések vagy kötelezően eltöltött idő. A felhasználó annyit fizet amennyi erőforrást felhasznál. Lehet vásárolni akármilyen kis mennyiségben, amit aztán vissza is lehet adni ha nincs rá szüksége a felhasználónak vagy akár többet is lehet vásárolni, ha az ár emelkedése mellett több erőforrásra van valakinek szüksége. A NiceHash alapja a megosztás alapú gazdasági modell. Mind az eladó, mind a vevő bárki lehet, egyéni felhasználó vagy akár egy cég.

BB: Szóval tulajdonképpen a NiceHash egy közvetítőként dolgozik a bányász erőforrások eladói és vevői között. Hogyan jött az ötlet, hogy ebbe kezdjetek?

MK: A társam és én 2015 végén kezdtük el működtetni a platformot, eredetileg magunk is bitcoint bányásztunk. Ez volt az az időszak, amikor egyre több kriptopénz és altcoin jelent meg a piacon, először jött a litecoin majd a többi.

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a kriptopénz bányászat már nem olyan egyszerű, mint eddig volt.

Ekkor jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan piacot, mellyel a kriptopénz bányászat hatékonyabbá és egyszerűbbé válhat.

A célunk, hogy bányászokat bányászokkal kapcsoljunk össze.

BB: 2014-es indulás óta eltelt 3 év, mekkora most a NiceHash?

Nicehash világtérképMK: Ma már egy 6 fős csapattal dolgozunk, ezen kívül pedig további négyen dolgoznak még be. Ami pedig a számokat illeti. Nem rég sikerült átlépnünk a 100 000 regisztrált felhasználót, kb. egy hónappal ezelőtt. Ezen kívül további 70 000 anonim felhasználónk van még. Ugyanis ahhoz, hogy valaki bányász erőforrást értékesítsen nem szükséges regisztrálni, elég egy bitcoin címet megadni, hogy hova folyjon be az összeg. 2017 első negyedévében közel 10 millió USD értékű kriptopénz bányászathoz szükséges erőforrás cserélt nálunk gazdát.

BB: És milyen országból jön a legtöbb felhasználótok?

MK: Mint ahogy említettem, a felhasználóink több, mint fele anonim módon használja a szolgáltatásainkat, rólunk nincs semmilyen információnk. A többi felhasználót tekintve elmondhatjuk, hogy a felük szláv nyelvű országokból jön. Mi helyileg Szlovéniában vagyunk.

A NiceHash idei tervei

BB: Miket terveztek idénre megvalósítani a NiceHashnél?

Hogyan működik a NicehashMK: Most azon dolgozunk, hogy többféle fizetési módot vezessünk be a NiceHash.com platformon. Jelenleg csak bitcoinban van lehetőség az erőforrások kifizetésére. De egyértelmű, hogy a felhasználóink egy része szeretne hagyományos devizában, euróban és dollárban fizetni, vagy közvetlenül a PayPal számlájukról. Úgyhogy most ezen dolgozunk, hogy kiszélesítsük a fizetési lehetőségeket más kriptopénzekre, mint például a litecoin, dash, monero és hogy közvetlenül is lehessen nálunk bankkártyával fizetni.

BB: Végezetül van valami kívánságod a kriptopénzekkel kapcsolatosan?

MK: Mindig lesznek ellentétek a kriptoközösségen belül, különböző véleményekkel rendelkeznek a cégek, de ez minden iparágban jellemző. Mivel azonban a blokklánc technológia az élet minden területére kihat, legyen az üzlet vagy a közösségi élet, fontos az összetartás. Olyan ez, mint egy nagy kísérlet, melynek mind a részesei vagyunk. Éppen ezért azt gondolom, hogy a kriptopénzek fejlődésenk kulcsa, hogy a közösség együtt tudjon dolgozni.

Ezért az egyetlen kívánságom, hogy a kriptopénz közönség legyen olyan összetartó, mint most.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük