Feltörték Vitalik Buterin X-fiókját: több százezres eddig a kár

Szeptember 9-én az Ethereum társalapító Vitalik Buterin apja posztolt egyet az egykori Twitteren, az X-en, amely szerint fiának X-fiókját feltörték. Egy olyan posztra hivatkozással válaszolt, amelyet Buterin fiókján tettek ki és amellyel a Proto-Danksharding Ethereumra érkezését akarták ünnepelni. A ZachXBT nevet viselő blokklánc elemző szerint felhasználók összesen 691 ezer dollárt veszítettek emiatt, amikor a kamulinkre kattintottak és követték az utasításokat. Az utasításokban arra kérték a felhasználókat, hogy kapcsolódjanak a tárcájukkal és szerezzenek meg ingyen NFT-ket.

Természetesen nem volt semmilyen ingyen NFT, a felhasználók pedig elbukták a pénzüket. Azóta Buterin fiókjáról már törölték az ominózus posztot.

Vajon milyen módon törték fel Buterin fiókját?

Az ismert Ethereum fejlesztő, Bok Khoo arról írt a Twitteren, hogy ő is komoly veszteségeket szenvedett el a CryptoPunk NFT gyűjteményéből. És azért gyorsan össze tud jönni nagy veszteség, hiszen egy CryptoPunk NFT közel 50 etherbe kerül. ZachXBT azóta több posztban is tájékoztatta közel 440 ezer követőjét a feltört fiókról. A jelenlegi ismeretei szerint a legértékesebb ellopott NFT a CryptoPunk 3983 volt, amelynek értéke 153 ether. Az X-felhasználók azonnal találgatni kezdtek és eléggé egyetértettek abban, hogy Buterin nem kezelte megfelelő biztonsággal az X-fiókját. Egy felhasználó egyenesen arról írt, hogy a veszteségekért Buterinnek felelősséget kell vállalni és kártérítést is fizetnie kell. Nem lehet tudni egyébként, hogy mi történt, mert az Ethereum-alapító nem szólalt meg az ügyben. Egyesek azt valószínűsítik, hogy szimplán csak kicsalták tőle a fiókadatokat, mások SIM cserés támadásra gondolnak. De ZachXBT még azt sem tartja kizártnak, hogy valahol valaki lefizetett egy bennfentest, tekintve Vitalik ismertségét és követőinek számát.