Fiat, Gucci, Pirelli: nyomon követhetőek lesznek a Made in Italy termékek

A trikolór és a Made in Italy felirat mindenki számára ismerős lehet. Kiváló minőségű termék egyenesen Olaszországból. De honnan tudhatjuk, hogy a termék, ami olasznak álcázza magát, valóban az? Ezen segít mostantól az olasz Gazdasági Fejlesztési Minisztérium és az IBM közösen létrehozott blokklánc alapon működő pilot programja.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

Manapság egyre nagyobb bonyodalmat okoz a termékek származásának nyomon követése. Nem tudhatni pontosan miből és hol készült egy adott termék. Ezen segít a blokklánc alapú nyomon követhetőség, melyet már több nagyvállalat elkezdett használni. Itáliában mostantól nemcsak egy cég, hanem a Made in Italy származási jelölést használó összes vállalat alkalmazhatja erre a célra a blokklánc technológiát.

De mi is a Made in Italy?

A 80-as években terjedt el a kifejezés, amely az Olaszországban gyártott termékeket jelöli. Az olasz stílus, szépség és kiválóság szinonimájává vált, mely garantálja a termék kiváló minőségét. Különösen négy szektorban kezdték el használni, ezeket a „4 A-nak” is nevezik, ami az Abbigliamento, Agroalimentare, Arredamento, Automobili szavak kezdőbetűje, azaz a ruházat, élelmiszeripar, bútor- és autóiparban terjedt el leginkább. Olyan ismert gyártók használhatják legálisan a kifejezést, mint a Barilla, Ferrero, Fiat, Armani, Ferrari, Pirelli, De’Longhi, Ducati, Prada, Gucci, Bvlgari vagy éppen a Benetton. Ezen cégek termékeinek gyártási folyamata mostantól nyomon követhető lesz, az alapanyag beszerzésétől kezdve, a fogyasztóhoz kerülő késztermékig.

A projekt célja nem más, mint az Olaszországban gyártott termékek kiválóságának védelme a nemzetközi piacokon, a hamisítás elleni küzdelem támogatása illetve a gyártók versenyképességének növelése. A blokklánc használatának segítségével az ismert márkák követhetővé válnának és javulna az átláthatóság. A blokklánc technológia garantálná az egységes szabványok betartását, a megváltoztathatatlanságot és a biztonságot. Emellett elősegítené az automatizálási folyamatokat, ezáltal javítana a termelékenységi mutatókon is.

Stefano Pattuanelli, gazdasági miniszter azt nyilatkozta a projekttel kapcsolatban, hogy „európai szinten is azon dolgozunk, hogy az Európai Blokklánc Partnerség keretében exportálni tudjuk az olasz modellt az innovatív technológiákon keresztül. Úgy gondoljuk, hogy ezen a területen hazánk vezető szerepet tölthet be közösségi szinten.”

Enrico Cereda az IBM Italy elnöke és vezérigazgatója is kifejtette véleményét: “a globális piacok versenyében a Made in Italy márkanévnek maximális átláthatósággal és nyomonkövethetőséggel kell rendelkeznie. A blokklánc lehetővé teszi az olasz cégek számára, hogy megkülönböztethessék a termékeiket a versenytársaiktól mind a minőség, mind pedig a fenntarthatóság szempontjából. Ezáltal a vásárlók megbízhatnak a vásárolt termékben és a bizalom jelentős anyagi megtérülést hozhat a cégek számára.”

Az első próba teljesítve

A blokklánc alapú pilot program már elérhető a résztvevő vállalkozások számára. Az első vállalkozás, egy textilipari cég, amely már tesztelte is a programot. Lenvásznat rendelt az egyik beszállítójától, majd ellenőrizte, hogy a rost ökológiai tanúsítvánnyal rendelkezik e. A megvásárolt anyagból pedig inget készített egy világmárkának. A minisztérium most kiértékeli az eredményeket és más iparágak számára is elérhetővé teszi a programot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.