Figyelmeztetést kapott a Binance, többszáz dollárt esett a bitcoin

A héten a bitcoin árfolyama 8500 dollár alá esett csupán 24 órával a 9 ezer dollárt meghaladó érték után és estek az árak az altcoinok piacán is. A hirtelen esés vélhetően a Binance körüli hírkavarás következménye, miszerint veszélybe került a kriptotőzsde működése Japánban. Később napvilágot látott egy hivatalos közlemény, eszerint figyelmeztetést kapott a Binance, aminek akár felfüggesztés is lehet a következménye.

3 éves a HashFlare! 30% kedvezmény minden felhőbányász szerződésre. Használd a HF18BDAY30 kódot.

Figyelmeztetést kapott a Binance a JFSA-tól

Egy helyi japán média a Nikkei március 22-én arról tudósított, hogy a hongkongi székhelyű Binance – amely jelenleg a világ legnagyobb kriptotőzsdéje – arra kapott felszólítást, hogy le kell állítania működését az országban, sőt büntetőeljárás is fenyegeti, mert nem regisztrált a japán pénzügyi hatóságnál, az FSA-nál. Ezután a Bloomberg is leközölte a hírt, ami végigsöpört a közösségi médiákban és elérte a kriptopiacokat is.

bitcoin-arfolyam

Bitcoin árfolyam március 22, forrás: Cointelegraph

A történtek kapcsán Changpeng Zhao, a Binance vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Nikkei kijelentései felelőtlenek voltak és a tőzsde már egy jó ideje kapcsolatban van az FSA-val.

“A Nikkei felelőtlen újságírást mutatott. Konstruktív párbeszédet folytatunk a Japán FSA-val és nem kaptunk semmifajta utasítást. Egyáltalán nincs értelme annak hogy az FSA egy újságpapíron keresztül kommunikáljon, mialatt mi aktív párbeszédet folytatunk velük”, írta Twitter posztjában CZ.

A tőzsde vezérigazgatója még aznap egy újabb twítet tett közzé:

“Levelet kaptunk egy órával ezelőtt az JSFA-tól. Ügyvédeink azonnal kapcsolatba léptek és meg fogjuk találni a megoldást. A felhasználók érdekeinek védelme a legfontosabb számunkra.”

binance-figyelmeztetes

Forrás: Changpeng Zhao, Twitter

Március 23-án a nap folyamán az FSA is megszólalt, közleményük szerint hivatalos figyelmeztetést kapott a tőzsde és a működés folytatásához meg kell tennie a szükséges engedélyeztetési követelményeket.
A közlemény nem említ határidőt, azonban a hatóság képviselői lényegében készen állnak a tőzsdei működés felfüggesztésére.

A Binance körül rengeteg a hír az elmúlt hetekben, februárban rendszerhiba miatt szünetelt egy ideig a kereskedés, márciusban pedig egy nagyszabású hackertámadást akadályoztak meg és szintén márciusban bejelentették, hogy decentralizált tőzsdét indítanak.

 

Új iroda nyílik Máltán

Közben a Binance bejelentette, hogy irodát nyitnak Máltán és terveik szerint egy fiat-kriptopénzes tőzsdét is indítanak a jövőben. A tőzsde vezetője úgy nyilatkozott, hogy közel állnak a megállapodáshoz a helyi bankokkal, amelyek hozzáférést biztosítanak majd a betétekhez és a kivételekhez.

Az uniós tagállam aktív blokklánc támogató és javában építi az ehhez szükséges szabályozási és technikai infrastruktúrát. A máltai digitális innovációs hatóság terveit a múlt hónapban mutatták be és az ország jelenleg egy virtuális valuta törvény formalizálásának folyamata alatt áll, ez előkészíti az utat az első olyan ellenőrzési kerethez, amelyet kifejezetten a blokklánc hálózattal kapcsolatos befektetési műveleteket szabályozza. Málta miniszterelnöke Joseph Muscat Twitter oldalán fejezte ki örömét az együttműködést illetően.

malta-binance

Málta miniszterelnöke üdvözli a Binance tőzsdét, forrás: Joseph Muscat, Twitter

Borítókép forrás: Altcoin Atlas