Finnország lefoglalt bitcoinokkal segítené Ukrajna háborús erőfeszítéseit

A finn kormány azt tervezi, hogy Ukrajnának adományozza a hatóságok által lefolytatott különféle bűnügyi nyomozások során lefoglalt bitcoinokat (BTC), jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a Helsingin Sanomat nevű finn portál.

Hogy pontosan mekkora értékű bitcoinról van szó, az még kétséges, de a források szerint akár a 73 millió eurónyi értéket is elérheti.

A portál hozzáteszi, a finn kormány március eleje óta vizsgálja a bitcoinok átutalását Ukrajnának. Ezentúl Finnország azt is fontolóra veszi, hogy a vámhivatala által lefoglalt 1981 bitcoint közvetlenül Ukrajnának adományozza.

A kriptovaluta adományozás népszerű és hatékony módja lett Ukrajna Oroszország elleni háborús erőfeszítéseinek megsegítésére. A legfrissebb információk szerint mintegy 100 millió dollár értékű kriptót zsebelt be március közepéig, amikor is egy népszerű kriptoadományra buzdító kampányt futtatott az ukrán állam a hivatalos közösségi profiljain és az ukrán jegybank oldalán.

Mialatt az ukrán állam támogatja a kriptók elfogadását is hasznosítását, addig egy friss törvény értelmében a lakosok el vannak tiltva a nemzeti fizetőeszköz hrivnya kriptovalutákra való váltásától.