Kripto adományok özönlenek Ukrajnába – mutatjuk, hogyan segíthetsz

A kriptovaluták hasznos módszernek bizonyulnak az ukrajnai szervezetek számára történő pénzgyűjtésben, mivel a bankok új korlátozó intézkedéseket vezetnek be. Egy fiat-alapú adománygyűjtő szolgáltatás (Patreon) felfüggesztette az adományokat egy ukrán nonprofit szervezet számára.

Jelenlegi szituáció Ukrajnában

A független és szuverén államban embertelen állapotok uralkodnak. Az orosz hadsereg megszállta az ország egyes részeit, az ukrán fővárost, Kijevet több száz rakéta és bomba sújtja naponta. A háború miatt az ukrán nép menekülni próbál, de ehhez rengeteg mennyiségű üzemanyagra van szükségük az utakon kialakult több száz kilóméteres menekültsorok miatt. Számos benzinkúton nem támogatják a bankkártyás fizetést, a készpénzfelvétel viszont korlátozva van az ország területén. A tömegközlekedés nem opció, minden járatot töröltek. A kerületek határain ellenőrzések vannak, a férfiakat kortól függetlenül besorolják a hadseregbe. Az emberek metró aluljárókban, pincékben bújkálnak, éheznek és imádkoznak. Az orosz védelmi minisztérium azt mondta, hogy nem városokat céloztak, hanem fegyverraktárakat és azt állította, hogy “nincs veszélyben a civil lakosság”. Ennek ellenére a támadások mára már több civil halálát is okozták.

Adománygyűjtő szervezetek

Tekintettel a kialakult helyzetre, rengeteg nonprofit és jótékonysági szervezet gyűjt pénzt az ukrán nép támogatására. Egyelőre azonban nem mindenki fogadja el a kriptót, bár a fiat-alapú átutalásokat megnehezítő körülmények miatt napról napra nő azok száma, akik igen.

Az Ukrán Nemzeti Bank – az ország központi bankja – által bevezetett új intézkedések jelentősen megnehezítették az ukrán szervezetek számára, hogy a bankokra és a hagyományos fiat-alapú pénzátutalási rendszerekre támaszkodjanak. A bank elrendelte a devizapiac felfüggesztését, valamint a lakossági bankszámlákról történő deviza kibocsátásának betiltását. A napi készpénzfelvételt 100 000 ukrán hrivnyára (kb. 1 millió Forint) korlátozták. Az ukránok összeállítottak egy listát hiteles szervezetekről, ahol külföldiek adományozhatnak.

A kriptovilág jószívűsége

Alternatívaként néhányan Ukrajna támogatására a kriptopénzek felé fordultak, mint hatékonyabb megoldáshoz. Bitcoint, vagy más kriptovalutákat elfogadó adománygyűjtő szervezetek:

A kriptoadományokat elfogadó szervezetek közül a The Kyiv Independent még e hét csütörtökön hozta létre bitcoin tárcáját. Az írás időpontjáig a tárca már mintegy 23 000 dollár (0,58 BTC) adományt kapott. Eközben a Come Back Alive, az ukrán fegyveres erőket felszereléssel támogató nonprofit szervezet több millió dollárt kapott a bitcoin adománytárcáján keresztül. Pénteken reggel 9 óra előtt egyetlen bejövő tranzakció több mint 3,1 millió dollár (80 BTC) értékben érkezett.

Ezeken a létrehozott szervezeteken kívül a kriptoközösség tagjai az elmúlt napokban összefogtak, és a következő kriptonatív szervezeteket hozták létre Ukrajna támogatására:

  • Ukrainedao, amelyet a Pussy Riot neves orosz feminista punk tiltakozó csoport tagja, valamint a Trippy Labs és a Pleasrdao NFT kollektívák indítottak.
  • Unchain foundation, az ukrán blokklánc közösség által indított jótékonysági szervezet.

A jelentős adományok akkor jelentkeztek, amikor a fiat-alapú adománygyűjtő platform, a Patreon felfüggesztette a Come Back Alive Foundation adománygyűjtő oldalát, arra hivatkozva, hogy megsértette a szabályzatát.

“Nem engedjük, hogy a Patreont fegyverek vagy katonai tevékenység finanszírozására használják. Ez sérti az irányelveinket, ezért eltávolítottuk az oldalt. A számlán fennmaradó összes pénzösszeget visszatérítjük a támogatóknak” – áll a cég honlapján közzétett közleményben.

A lépés kritikát váltott ki a kriptoközösség tagjaiból, egyesek a GoFundMe és a GiveSendGo crowdfunding oldalak hasonló intézkedéséhez hasonlították, amelyek a COVID-19 intézkedések miatti kanadai “kamionos konvoj” tüntetésekre szánt adományok leállítása érdekében tettek lépéseket.

Eközben a kriptovilág néhány cége is úgy döntött, hogy közvetlenebbül a saját kezébe veszi az ügyet. Közéjük tartozik az FTX, a Sam Bankman-Fried kriptomilliárdos által vezetett kriptotőzsde, amely közölte, hogy 25 dollárt osztott szét minden egyes ukrán FTX felhasználónak. “Tedd, amit tenned kell” – tette hozzá az FTX főnöke a tweethez, amelyben bejelentette a lép