Fizess 5%-os home office adót, ha otthonról dolgozol

A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében ebben az évben nagyon elterjedt a távmunka és a digitális oktatás, ezért emberek milliói töltik otthon napjaikat. Irodák, iskolák és egyéb közösségi munkaterek hónapok óta zárva tartanak a járvány tombolása miatt.

A Deutsche Bank bankóriás megbízásából készült új jelentés azt javasolja, hogy azoknak a magánszemélyeknek, akik továbbra is otthon dolgoznak, nem pedig irodában, 5 százalékos jövedelemadót kelljen befizetni. A szakemberek szerint pedig a bejövő összeget az alacsonyabb jövedelmű munkavállalók támogatására fordíthatnák, akiknek nincs lehetőségük a távoli munkavégzésre.

A „Rebuild” jelentésben a Deutsche Bank azt is kiszámította, hogy egy átlagos munkavállalónak sem jelentene nagyobb anyagi terhet az adó befizetése, mivel a távmunkával nagyban csökkenti kiadásait.

Ez a feltételes adó évente 49 milliárd dollár pluszbevételt generálhat csak az Egyesült Államokban. Amennyiben Németországban is bevezetnék, 20 milliárd euró, az Egyesült Királyságban pedig 7 milliárd font bevétel származna belőle.

Célja az alacsonyabb bérű munkavállalók támogatása lenne, akiknek a globális egészségügyi válság ellenére is naponta be kell menni az irodába.

A koncepció azt is meghatározza, hogy az egyéni vállalkozóknak és az alacsonyabb fizetéssel rendelkező alkalmazottaknak nem kellene az 5%-os adót befizetni. Emellett csak azokban az országokban kell alkalmazni, ahol a kormány nem utasította az embereket kötelező otthoni munkavégzésre.

Az Egyesült Államokban a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ hivatalosan nem rendelte el az összes munkahely bezárását a világjárvány miatt. Csupán javaslatokat kínál a személyzet védelme és a COVID-19 irodaházak körüli terjedésének lassítására.

Kiváltságos, aki otthonról dolgozik

“Az otthoni munkavégzés a járvány letelte után is része lesz az életünknek. Azt véljük, hogy a távmunkásoknak adót kellene fizetniük a kiváltságért” – írta a jelentésben Jim Reid, a Deutsche Bank kutatási stratégája.

A távmunka miatt kivetendő 5 százalékos jövedelemadó elsősorban a közlekedésből és az étkezésből megtakarított pénzből származna. Valamint a távoli munkavégzéssel járó többlet rugalmasság is biztosítaná ezt.

“Ez azt jelenti, hogy a távoli munkavállalók kevésbé járulnak hozzá a gazdaság infrastruktúrájához. Miközben továbbra is élvezik annak előnyeit” – írták a jelentés szerzői.

Például ha az 5%-os adót egy 55 000 dolláros fizetéssel rendelkező személyre vetnék ki, akkor az napi körülbelül 10 dollárt jelentene.

Ezek a plusz források arra fordíthatók, hogy fedezzék az alacsony jövedelmű munkavállalók költségeit, akik kénytelenek fizikailag megjelenni munkahelyükön.

“Az összegyűlt 48 milliárd dollárból 1 500 dolláros támogatást fizethetnénk annak a 29 millió munkavállalónak, akik nem tudnak otthonról dolgozni, és évente kevesebb mint 30 000 dollárt keresnek,” – jegyezte meg Luke Templeman, a Deutsche Bank munkatársa.

“A történelemben először egy nagy rakás ember lépett ki a napi személyes irodai munkakörnyezetből, mégis teljes gazdasági életet élnek” – tette hozzá.

2021 nyarán népesednek újra be az óriások irodaépületei

Számos jövedelmező területen dolgozó munkavállalónak, köztük a technológiai és pénzügyi cégek foglalkoztatottjainak is könnyebb volt megoldani, hogy otthonról dolgozzanak. Ám rengeteg olyan alkalmazott van, akiknek munkájuk része a fizikai jelenlét, mint az éttermekben és áruházakban.

A vállalatok nagy része úgy döntött, hogy még nem térnek vissza irodahelységeikbe. Az olyan vállalatok, mint a Google, az Uber, az Airbnb, a Slack, a Target, a Microsoft és a The New York Times 2021 nyarára halasztották az irodáik újranyitását. Azt becsülik, hogy addigra a COVID-19 vakcina széles körben elterjed majd.

“Remélem, hogy ez megadja azt a rugalmasságot, amelyre szükséged van ahhoz, hogy az elkövetkező 12 hónapban egyensúlyba hozd a munkát az önmagaddal és szeretteiddel való gondoskodással.” – tájékoztató e-mailjében írta a Google vezérigazgatója, Sundar Pichai az alkalmazottaknak. Az levél szerint 2021 júliusában térhetnek vissza az irodákba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük