Jitsi Meet – egy videokonferencia megoldás, ami hamarosan a Zoom vetélytársa lehet

Bármifelé statisztikai adat nélkül merem állítani, hogy az eltelt félév leggyakrabban használt informatikai eszközei közé tartoztak a különféle videokonferencia alkalmazások. Függetlenül attól, hogy általános iskolás diák, fehérgalléros munkavállaló vagy nagymama vagy, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások idején biztos, hogy rákényszerültél arra, hogy osztálytársaiddal, családoddal, munkatársakkal vagy barátokkal videokonferencia eszközön kommunikálj. A Zoom, Microsoft Teams, Skype, Facebook hívások száma megsokszorozódott 2020 első felében. Mostani cikkünkben egy új nyílt forráskódú videokonferencia eszközt, a Jitsi Meet alkalmazást mutatjuk be.

A Jitsi Meet bemutatása

A Jitsi Meet egy ingyenes nyílt forráskódú videokonferencia szolgáltatás, amit a 8×8 vállalat üzemeltet. A termék első verzióját, a JsPhone alkalmazást egy francia egyetemista, Emil Ivov fejlesztette le még 2003-ban, aztán ebből nőtt ki a mostani szolgáltatás. Ma már a terméknek több mint 10 millió átlagos havi aktív felhasználója van.

A felhasználóknak nem kell felhasználói fiókot létrehozni ahhoz, hogy bekapcsolódjanak a hívásba. Mindössze elég rákattintani a megbeszélés linkjére, és a számítógép webböngészőjén keresztül lehet becsatlakozni a hívásba. A másik opció, hogy Jitsi mobilalkalmazásán keresztül lehet behívni a videokonferencia hívásba, ami elérhető iOS és Android platformokon is. Lehetőség van arra is, hogy jelszóval védjük le a hívást, így az illetéktelenek nem tudnak bekapcsolódni.

A nagyobb és képzettebb felhasználók, például cégek, nagyvállalati szervezetek, akik saját IT infrastruktúrával rendelkeznek saját maguk is hostolhatják a Jitsi szolgáltatást. Ez a megoldás azoknak ajánlott, akik a beszélgetéseket privát módon szeretnék menedzselni, és a hívások minden adatát saját maguk akarják kezelni és tárolni.

A Jitsi további termékei

A Jitsi Meet videokonferencia alkalmazás mellett további szolgáltatásokat is kínál a közösség:
Jitsi Videobridge – ez egy médiaszerver motor (Selective Forwarding Unit (SFU)), ami támogatja a Jitsi többrésztvevős videokonferenciáit
Jigasi – ez egy gateway szolgáltatás, amely összekapcsolja a SIP telefonhívásokat a Jitsi Videobridge konferenciákkal
Jibri – egy közvetítő és rögzítő szolgáltatás, amely lehetővé teszi a videohívások rögzítését és mentését, illetve megosztását straemként a YouTube Live-on
Jidesha – a Chromehoz and Firefoxhoz kiegészítő képmegosztáshoz
Jitsi Desktop – korábbi megnevezése SIP Communicator volt, egy VoIP és azonnali üzenetküldő alkalmazás, ebből fejlődött ki a Jitsi Meet. Habár hivatalos támogatás már nincs, a termék aktív közössége máig fenntartja az alkalmazást.

Hogyan is működik a videokonferencia hívás

Ahogy megjegyeztük, a hívás webböngészőből és telefonos alkalmazásból is indítható. A hívás elindítása után lehetőség van arra, hogy az aktív felhasználót lássuk, aki éppen beszél, de válthatunk a többi résztvevőre is, és nézhetjük az ő videomegosztásukat. Hívás közben lehet chatelni is a résztvevőkkel, és a képernyőnket is megoszthatjuk, ha telepítve van a Jidesha böngészőkiegészítő. Beszélgetés közben lehetőség van a dokumentumok megosztására Etherpad-on keresztül, és kézfelemeléssel jelezhetjük, ha éppen szólni kívánunk.

Ahogy említettük, a videohívásokat jelszóval tudjuk védeni, és streamelhetjük is a hívást a YouTubeon keresztül. A szolgáltatás része, hogy csak audió módban is be lehet csatlakozni a hívásba, illetve telefonhívásként is be lehet csatlakozni. Illetve mi is képesek vagyunk felhívni valakit a videokonferenciából úgy, hogy a mobilszámát tárcsázzuk. Ehhez a Jigasi szolgáltatást kell bekonfigurálni. Végezetül a Jitsi Meet alkalmazást bele lehet ágyazni bármilyen weboldalba is. Ugyanis elérhető egy külső API, amit beillesztve a weboldal forráskódjába, máris kínálhatjuk ezt a funkciót a weboldalunkon. A termékinformációk alapján egy konferencia hívásban maximum 75 ember vehet részt, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy 30 résztvevő felett már rohamosan romlik a hívások minősége.

Jitsi Meet

A Jitsi Meet biztonsági szempontból és a személyes adatok védelme

A Jitsi Meet hívásai titkosítva vannak a résztvevők eszközei és a Jitsi szerver között egy standard TLS kapcsolaton keresztül. Azonban az end-to-end titkosítás csak akkor megoldott, ha két fél beszélget. A konferenciahívás csak in-tranzit alapon van titkosítva, a hívások a WebRTC implementációra épülnek, ami egy standard az online videokonferencia világában.

A publikusan elérhető adatok alapján még nem történt kibertámadás a platformon, azonban az is igaz, hogy hivatalos biztonsági auditot sem végzett senki. Mivel nyílt forráskódú a megoldás, így bárki a közösségéből veheti a fáradságot, és indíthat egy penetrációs tesztet. Az biztos, hogy az aktív fejlesztői közösségének hála, minden operációs vagy biztonsági hiba hamar beazonosításra kerül, és rögtön adják is ki hozzá a javítási verziókat.

A Jitsi nem használ semmilyen központosított adatbázist a kontaktok tárolására, így nem kell attól félni, hogy bárki is hozzáférne a felhasználók személyes adataihoz. Mivel nem kell semmilyen regisztráció a hívásokban való részvételhez, ezért becenévvel vagy bármilyen álnéven használni lehet a szolgáltatást. Mivel semmilyen felhasználói adatot nem tárolnak, ezért ha a résztvevő kilépett a beszélgetésből, ezután minden megadott adat törlődik. A 8×8, a Jitsi anyavállalatának bevallása szerint, így nem is értékesítenek semmilyen felhasználói adatot külső fél számára.

Jitsi Meet hasznos tudnivalók

Az eszköz nagyon sok szabadságot nyújt annak menedzselésére, hogy hogyan bonyolítsunk le egy videokonferenciát. Először is a meeting meghívójába a linket tudjuk magunknak szerkeszteni, így eléggé el is tudjuk bonyolítani azt. Így senki sem tudja könnyen kitalálni, ezért az illetéktelen személyeknek sokkal nehezebb becsatlakozni a hívásba. Ha pedig még egy jelszóval is levédjük a videokonferencia hívást, akkor elég komoly védelmet tudunk felépíteni.

Minden hívás akkor kezdődik, amikor az első résztvevő bejelentkezik, és addig tart, amíg az utolsó részvevő kilép. Ezután minden adat törlésre kerül, így senki sem tudja ezeket az információkat utólag begyűjteni.
Bármelyik részvevő elindíthatja a beszélgetés rögzítését, és később ezt meg lehet osztani a Dropboxon vagy bármilyen más fájlmegosztó alkalmazáson keresztül. Mindenki rendelkezik azzal a jogosultsággal is, hogy elnémítsa a másikat, vagy kiléptessen valakit a hívásból.

Összességében úgy értékeljük, hogy a Jitsi Meet egy nagyon sokoldalú, sok funkcióval rendelkező videokonferencia megoldás, ami bátran versenyezhet a többi szolgáltató megoldásával. Azonban addig, amíg a B2B szektorban nem terjed el igazán, nehéz lesz előretörni a Microsot Teams, Cisco Webex, Zoom, Google Meet és Slack uralta piacon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük