Földbe tiporta a bitcoint a Fed-vezér, Miami sem úszta meg szárazon

Neel Kashkari, a Minneapolis Federal Reserve (MFED) elnöke ismét a kriptovaluták ellen szólalt fel, elmondása szerint ugyanis az eszközök egytől egyig „csalásról, hájpról, lármáról és zűrzavarról szólnak”.

Kashkari a bitcoinról és egyéb kriptovalutákról kedden ejtett szót a Pacific NorthWest Economic Region (PNWER) éves találkozóján Montanában. És ami azt illeti, egy cseppet sem fogta vissza magát… Kijelentéseiből az is kiderült, hogy nem díjazza Miami bitcoinnal való rendkívüli kapcsolatát, azt meg pláne nem, hogy a városnak már saját kriptovalutája is lesz, a MiamiCoin.

„Öt-hat évvel ezelőtt jóval optimistább voltam a kriptókkal és a bitcoinnal kapcsolatban. Eddig viszont 99 százalékban annyit láttam… Könyörületes leszek: 95 százalékban csalást, hájpot, lármát és zűrzavart. – mondta – Eddig csak illegális tevékenységekre, kábítószerek és prostitúció finanszírozására láttam használni az eszközt. Semmilyen olyan eset nem volt, melyre jogi úton a bitcoin nyújtott volna segítséget. De ha MontanaCoint akarsz piacra dobni, én nem állok az utadba.”

Ha lemész a pincédbe, és saját valutát akarsz készíteni, a titkosszolgálat kopogtatni fog az ajtódon és bilincset kapsz.tette hozzáSemmiféle akadálya sincs annak, hogy te vagy én saját bitcoint hozzunk létre – én neelcoinnak nevezném.”

A találkozón Kashkari tehát egy az egyben önmagát adta, és megismételte februári kijelentését, miszerint a kriptográfiai eszközök „olyanok, mint egy óriási szemétdomb”:

Többezer szemét coint hoztak létre. Némelyikük pedig teljesen csalás, Ponzi-séma, ahol felhájpolják az eszközt, majd ráveszik az embereket, hogy pénzt fektessenek bele, később pedig az alapítók eltiporják őket” – állítja.

De nem a Fed elnöke az első kormánytisztviselő, aki hasonló aggályoknak adott hangot. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter például már hivatalba lépése óta átkozza a kriptovalutákat, melyek szerinte „különös aggodalomra adnak okot”, mivel legtöbbjüket csupán „tiltott tevékenységek finanszírozására használják”.