Francia atomrobbantásról hátramaradt radioaktív részecskéket hord a szaharai homokfelhő Európába

A héten több portál is beszámolt róla, hogy a Földközi-tengeren keresztül radioaktív részecskéket tartalmazó homokot fúj a szél a Szahara algériai területéről Európa felé. A “radioaktív szaharai homok” Dél-Európa egyes részein okozott szennyeződést.

A Nyugati Radioaktivitás-ellenőrzési Szövetség (Acro) jelentése szerint a tudósok egy február óta zajló jelenségre figyeltek fel, amely során sivatagi homokot vizsgáltak Franciaország különböző részein. A minták vizsgálata után megerősítették, hogy a homok radioaktív részecskéket is tartalmaz, amit egy Észak-Afrikát nemrég letaroló vihar kavart fel és fúj északra. A vihar során radioaktív részecskék is a porfelhőkbe kerültek, ami még az 1960-as években Algériában – akkor még gyarmati területen – végzett francia atomkísérletek után maradt hátra.

Egyes szakértők állítják, a porfelhő nem veszélyes, mások viszont kiemelik, hogy a porban cézium-137 radioaktív izotóp részecskék találhatóak, és ezért inkább otthonmaradást javasolnak.

Az Euronews egy francia nukleáris szennyezést vizsgáló nonprofit szervezetre hivatkozva írja, hogy az “Acro állítása szerint megvizsgálta a szaharai port, amit Jurában, nem messze a francia-svájci határnál gyűjtöttek össze.”

“Figyelembe véve a széles körű homogén lerakódásokat, az elemzési eredmény alapján az Acro becslései szerint a homokban 80 000 bq/km2 cézium-137 volt” – áll a szervezet közleményében.

“Ez a radioaktív szennyezés, amely messziről, 60 évvel korábbi nukleáris robbantás helyéről származik, emlékeztethet bennünket az örökös szaharai radioaktív szennyezésére, amelyért Franciaország a felelős” – tették hozzá.

Rövidtávon az egészségügyi hatása a radioaktív homoknak elhanyagolható, de szakértőkre hivatkozva az Euronews írása szerint további radioaktív részecskéket szállíthat a szaharai homok Európa irányába.

“Meglehetősen vastag felhő kúszik át a Földközi-tengeren, lefedve többek között Spanyolországot, Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Németországot, ahol jelenleg több helyről is “sáresőt” jelentettek.”

A franciák “Gerboise Bleue” kódnéven robbantottak 1960. február 13-én Algériában, akkor külön figyeltek rá, hogy az anyaországtól távol eső helyen hajtsák végre a nukleáris kísérleteket így védve a francia lakosságot.

Jelentések szerint a porfelhő Törökországot is elérheti, ahol az egészségügyi hatóságok már elkezdték figyelmeztetni a lakosságot, hogy maradjanak néhány napra otthon.

(Borítókép: Lyon látképe 2021 február 6-án, amikor szaharai homok hullott a városra. Forrás: Gautier Devoucoux)

Kapcsolódó: