Francia Központi Bank:egységes kriptovaluta szabályozásra van szükség

Denis Beau, a Banque De France elsőszámú kormányzó helyettese a kedden Londonban tartott monetáris és pénzügyi intézmények fórumán (OMFIF) tartott beszédet. Arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy a kriptoeszközök, mint például a bitcoin és a stabilcoinok megjelenésével új elszámolási eszközök alakulhatnak ki, amelyek versenyezhetnek egymással. Előfordulhat az is, hogy helyettesíthetik a kereskedelmi és a központi bank pénzét elszámolási eszközként. A francia központi bankár ezért, globális szabályozási keret létrehozását javasolja a kriptoeszközökra vonatkozóan.

Egy átfogó, mindenre kiterjedő következetességre van szükség a szabályozási arbitrázs megakadályozása érdekében, az” ugyanazok a tevékenységek, ugyanazok a kockázatok, ugyanazok a szabályok “elv alapján.

Az egyetlen módja ennek biztosítására, az egységes szabályozási rendszer létrehozása.

A Facebook Libra veszélyt jelenthet

A megjegyzések pont időben érkeztek, hiszen a Facebook által létrehozott Libra digitális valuta projektje, kivívta a pénzügyi szabályozók és a központi bankok haragját. A pénzügyi világ jelenleg úgy tekint a közösségi média vállalat tervére, mint a világrendet fenyegető legnagyobb veszélyre.

Összevetve a Librát a központi bankok által kibocsátott digitális valutákkal (CBDC), Beau elmondta, hogy a még ki nem adott coin, „jelentős piaci erőt szerezhet, ezáltal veszélyeztetve a biztonságot és a pénzügyi stabilitást”. Beau nem adott azonban közvetlen választ a Librával kapcsolatos kérdésekre. A globális szabályozás szükségességét szorgalmazta és reméli, hogy a központi bankok saját CBDC-vel kísérleteznek.

A francia vezető őszinte véleményének adott hangot a technológiai fejlődéssel kapcsolatban is. Szerinte a költséges és gyakran nehézkes pénzátutalási mechanizmusokon alapuló globális pénzügyi ökoszisztémában, az elosztott főkönyvi technológia segíthet orvosolni a problémákat. De véleménye szerint a ma elérhető tokenek nem tudják kitölteni ezt a rést. A kriptovaluták általánosságban véve túlságosan instabilak és költségesek a hatékony és gyors átutalásokhoz. Ezen felül pedig hiányzik a kormányok támogatása, amely hozzásegíthetné a kriptovalutákat ahhoz, hogy értéktároló eszközökké válhassanak.

Fizetési rendszereinkbe nagy kockázatokat is hozhat, hiszen széttagolt, instabil és csaló források megjelenéséhez vezethet”, mondta Beau.

A központi bankároknak mindenképp fontolóra kellene venniük új pénzkínálati lehetőségek kihasználását.

Véleményem szerint érdemes megfontolni a nagykereskedelmi CBDC potenciális szerepét, akkor is ha sokaknak nem tetszik az ötlet”, tette hozzá.
Nem ő az első, aki a pénzügyi és monetáris rendszer megreformálásáról beszél. Nemrég amerikai kongresszusi képviselők kongatták meg vészharangot a Federal Reserve-nél. Egyre többen eszmélnek rá arra, hogy a kriptovaluták és a blokklánc technológia alkalmazása elengedhetetlen egy modern pénzügyi rendszerben.