Európa legprogresszívabb ICO-szabályozását fogadta el a francia Parlament

A francia Parlament múlt hét szerdán elfogadta Európa legprogresszívabb és leginnovatívabb elsődleges tokenkibocsátás (ICO) szabályozását.

A lépéssel francia Parlament az első törvényhozó testület, ami kifejezetten az ICO-k szabályozására hoz törvényt.

Az amerikai SEC ekvivalense, az AMF (Autorité des marchés financiers) feladata lesz a fehér könyvek elemzése és meg kell győződjön arról, hogy a projektek nem átverések, csalások és megfelelnek a forrásgyűjtési követelménynek. Amennyiben a pénzügyi szabályozó rábólint, az ICO egy fehér listára kerül.

Az AMF, amellett, hogy kielemzi a tokenkibocsátók dokumentumait (fehér könyvét), még a kibocsátás megkezdése előtt arra is kötelezheti az ICO mögött álló jogi személyt, hogy Franciaországban is regisztráljon céget, fejlesszen ki egy mechanizmust a gyűjtött források zárolására és a befektetők személyazonosságának tisztázására.

Mindaz az ICO, mely megfelel az AMF egyéni elbírálási feltételeinek, az alapján kerül fehér listázásra. Azok a tokenek, amelyek inkább a pénzügyi eszközök csoportba sorolhatók, továbbra is a francia értékpapírpiaci törvényeknek kelljenek hogy megfeleljenek.

Hogy pontosan milyen token karakterisztikák alapján kerülnek a francia törvények értelmében értékpapír kategóriába a tokenek, az még kétséges, de az elemzők szerint a legtöbb token nem esik a pénzügyi biztosíték kategóriába a vonatkozó francia jogszabályok szerint. Ez teljes mértékben az ellentettje az amerikai értékpapír és tőzsde bizottság (SEC) közleményének, ami kvázi a legtöbb tokent biztosítékként kategorizál.

A szabályozás nem kiforrott és sok a kérdés körülötte, de érezhetően megengedő ugyanis az elsődleges célja, hogy bizonyos általános követendő szabályokat hozzon és mindenekelőtt megakadályozza a visszaéléseket és védje a befektetők érdekeit.

Ami még fontosabb, az engedély nem kötelező jellegű. A projekteknek nem kell elküldeniük projektjeiket elbírálásra amitől azt várja, a regulátor, hogy az AMF licenc egyfajta prémiumként funkcionálhat a piacokon szemben a tengernyi kilóra megvett ICO értékelő platformok ratingjeivel és a privát audit cégek ICO auditjaival.

Az ötlet az, hogy a befektetők értékelni fogják az engedélyt és elkerülik azokat az ICO-kat, amik nem rendelkeznek az engedéllyel.

Egy másik óriási ösztönző az ICO-k számára, hogy jelentkezzenek az AMF engedélyért, az effektíve garantált bankszámla. Azaz, azok a projektek, melyek megfelelnek az AMF kritériumainak, automatikusan nyithatnak bankszámlát is, ami sok esetben nehézséget jelent a kriptogazdaság szereplőinek.

Egy a törvényhez csatolt módosítás ugyanakkor tiltja, hogy intézményi befektetők, eszközkezelők stb. részt vegyenek a tokenértékesítésben. Egy intézményi befektetőkre vonatkozó szabályozás értelmében – ez egyébként általános szabálynak tűnik – az eszközök 90%-át részvényekben kell tartsa és csak 10%-át tarthatja alternatív befektetési eszközökben, mint arany, olaj, áruk vagy épp kriptovaluta.

Ugyanakkor azok az intézményi befektetők, melyek AMF licencelt ICO-ba fektetnének, azok akár 10-20% százaléknál nagyobb arányát is tarthatják tokenekben a teljes portfóliójuknak.

A francia Parlament a lépéssel pillanatok alatt az élvonalba került a kriptobarát szabályozás területén és komoly versenyt támaszthat Londonnak és New Yorknak.

Ha úgy érzed fontos a munkánk, kérjük, támogass minket!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]

[/su_column]
[/su_row]