Franciaország megérkezett a jövőbe: itt a blokklánc alapú szavazás

Franciaországban blokklánc alapú szavazással döntenek egy elkerülőút megépítéséről.

De mi is az a blokklánc alapú szavazás, és miben másabb, mint a hagyományos papír alapon történő szavazás?

A szavazás jövője

A blokklánc alapú szavazás egy elektronikus úton történő szavazás, ahol az adatokat egy új, vagy már meglévő blokklánc hálózatán rögzítik.

Ezt a szavazási módot a szavazás jövőjeként is emlegetik, ami nem véletlen. A világ egyértelműen az új technológiák alkalmazása felé halad az élet minden területén, illetve a blokklánc alapú szavazás rendkívül előnyös tud lenni több szempontból is.

A blokklánc hálózaton történő szavazás egyik előnye, hogy sokkal kényelmesebb és gyorsabb, mint a hagyományos szavazás. Az állampolgárok a mobiltelefonjuk segítségével az otthon kényelméből, egy kanapén ülve is szavazhatnak, ami különösen jól jön így világjárvány idején.

A blokklánc hálózaton történő szavazás emellett nagyfokú biztonságot is nyújt. Segít megakadályozni a választási csalásokat, valamint a választás meghekkelésének esélyét is nagymértékben lecsökkenti. A szavazatokat elektronikusan ellenőrzi a rendszer, ezzel kiszűrhetők az emberi hibák, így érvénytelen szavazatok se lesznek.

Ezzel az új szavazási módszerrel a szavazatok manuális számlálására se kell órákat várni, az eredmény azonnal látható a szavazás lezárását követően.

Kapcsolódó: Blokklánc alapú szavazás

Franciaországban blokklánc alapú szavazással döntenek el egy útépítési kérdést

Észak-Franciaországban a lakosok blokklánccal döntenek egy 3 települést (Verneuil-sur-Seine, Vernuillet és Chapet) érintő útépítési kérdésben. Az elkerülőút megépítése már több mint 50 éve képezi vita tárgyát az érintett településeken, ezért a helyi vezetők bíznak abban, hogy ezzel a szavazással végre sikerül pontot tenni az ügy végére.

Ez az új szavazási mód csak kiegészítő jelleggel jelenik meg, tehát a választók vagy online egy helyi startup, az Avosvotes által fejlesztett applikáción (Avosvotes Verneuil) keresztül adják le a szavazatot a tervezett projekt mellett/ellen, vagy elfáradnak személyesen a helyi választási irodába. A szavazásra október 8-ig van lehetőség.

Az Avosvotes vezérigazgatója, Florian Ribière szerint a szavazás teljes mértékben biztonságos: A blokklánc alapú applikáció ellenőrzi a szavazó személyazonosságát, majd a Tezos (XTZ) blokkláncon tárol igazolást a szavazatokról. A szavazó azonnal megbizonyosodhat arról is, hogy a szavazata rögzítésre került, hiszen az applikáció lehetőséget biztosít a szavazatszámok megtekintésére.

Ez az első alkalom egyébként, hogy a Tezos blokkláncot lakossági konzultációs célokra használják fel.

Kapcsolódó: A francia központi bank a Tezost választott a digitális euró teszteléséhez

Igaz, hogy most még csak kisebb, helyi kérdés eldöntésében alkalmazzák a blokklánc alapú szavazást, azonban az egyértelműen látszik, hogy Franciaország a szavazások elektronizálására törekszik.

Blokklánc alapú szavazással már más országokban is kísérleteznek: többek között Olaszország, Észtország, Oroszország és az USA is próbálkozott ezzel a szavazási móddal.