Frissíti műholdas hálózatát a Blockstream, még gyorsabb az adatátvitel

A kanadai székhelyű blokklánc technológiai vállalat, a Blockstream elindította műholdas hálózata legújabb verzióját. A frissítésnek hála már az egész világon elérhető a Bitcoin blokklánca. Számos újdonság látott napvilágot a cég háza táján. 

A társaság tegnapelőtt jelentette be, hogy a Blockstream Satellite 2.0 az egyéni protokollról áttért a DVB-S2-re, amelynek köszönhetően sokkal megbízhatóbb a jelerősség, valamint magasabb a bitráta. A már meglévő berendezéssel kompatibilis az új protokoll, így a dekódoláshoz nincs szükség külön számítógépre. A frissítés következtében 13-szor nagyobb az adatkapacitás, ami így 120 kb/másodpercről 1,6 MB/ másodpercre nőtt. A spektrum sávszélessége pedig négyszer nagyobb, 300 kHz-ről 1,2 MHz-re emelkedett. Ilyen teljesítmény növekedés mellett a felhasználók most már nagyobb fájlméretet is küldhetnek az API-n keresztül.

A cég azt is hozzátette, hogy a hálózat a fejlesztés után lehető teszi a felhasználók számára, hogy egy full Bitcoin klienshez csatlakozzanak. Emellett letölthetik a Bitcoin teljes blokkláncát a 2009-es eredeti genezis blokktól egészen máig anélkül, hogy csatlakozniuk kellene a világhálóra. A frissítésnek köszönhetően nagyobb lefedettséget tud a vállalat biztosítani az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

A társaság azzal is eldicsekedett, hogy hamarosan műholdvevő készleteket fog értékesíteni a Blockstream áruházában, amely két, otthoni használatra alkalmas műholdas vevőkészletet és egy antennakészletet tartalmaz majd. Ennek segítségével bárki saját otthonából csatlakozhat a Bitcoin csomóponthoz. Az alapcsomag előzetes eladási ára várhatóan 279 dollárba azaz hozzávetőlegesen 90 ezer Ft-ba kerül. A profiknak szánt készlet pedig 749 dollárba, körülbelül 240 ezer Ft-ba fáj.

Mire is való a műholdas bitcoin blokklánc?

A Blockstream műholdas projektje 2017. augusztusában indult útjára. A forradalmi kezdeményezés célja az volt, hogy kiváltsa a kriptovaluták rákfenéjét, vagyis az internethasználat szükségességét, amely nélkül korábban lehetetlen volt kriptovaluta tranzakciókat kezdeményezni. Mint azt már sok helyen láthattuk a világban, ha krízis van és a lakosságot lekapcsolják az internetről. Hiába létezik blokklánc technológia és a kriptovaluta, ha az emberek nem tudnak egymásnak utalni és kommunikálni internet nélkül.

A műholdas sugárzás segítségével viszont még megbízhatóbbá és decentralizáltabbá a válik mind a kommunikáció, mind pedig a kriptovaluta tranzakció. A Blockstream alkalmazásprogramozási felülete (API) lehetővé teszi azt, hogy a műholdak titkosított üzeneteteket küldhessenek amiért a felhasználók szatosiban a Lightning hálózaton keresztül mikroutalásokkal fizethetnek. Ugyan a Blockstream 1.0 hálózatát június 1-jén lekapcsolják, de mivel a hardver továbbra is kompatibilis marad az új 2.0 hálózattal, elég csak a szoftvert frissíteni.