A farönk határidős kereskedés se áll távol a kriptovaluta kereskedőktől

Az FTX kriptovaluta derivatív tőzsdén csúcsra járt a héten a frissen bevezetett faipari termék határidős kereskedés.

A csütörtöki bevezetéskor a faipari termékek árához kötött eszköz dollárelszámolású árfolyama 760 dollárról 800 dollárra emelkedett, az aktuális árfolyam pedig 857 dolláron csücsül.

Az FTX az árucikk bevezetését az Egyesült Államokban tapasztalt drágulással magyarázza. A Fortune magazin beszámolója szerint a faipari termékek ára az évben 280%-ot emelkedett az Egyesült Államokban, aminek oka, hogy az építkezők “színtiszta pánikfelvásárlásba” kezdtek, amihez társul az alacsony szintű kínálat.

Szerdán a rönkök ára már az 1500 dollárt is megütötte a Bloomberg News riportja szerint.

Az FTX-en másnap csütörtökön indult farönk kereskedés óta 12 millió dollárnyi kereskedési volument regisztráltak a kriptovalutáktól eléggé elütő árucikken.

Az FTX egyébként nem először vezet be nem kriptográfiai instrumentumokat. Hasonlót tett például a tőzsdei bevezetés előtt álló cégek részvényeivel, nevezetesen a Coinbase és az Alibaba cégek papírjaival.

A 12 millió dollárnyi hetes kereskedési volumen ugyan elhanyagolható az FTX kriptovaluta határidőseihez képest, de kiválóan jelzi, hogy a kriptokereskedők nyitottak a hagyományos pénzügyi termékek listázására is.

Hasonlóképp kalkulálnak a Binance és az osztrák Bitpanda tőzsdék is. Az előbbin akár Tesla részvényárfolyamot követő instrumentummal, a másodikon meg európai és amerikai tőzsdék top 50 papírjait követő eszközökkel lehet kerekedni.

Kapcsolódó: FTX Exchange, a mindentudó derivatív tőzsde

(Borítókép: Khari Hayden, Pexels)