Az FTX hitelezői dönthetnek, miben kérik a kártalanítást

Az FTX-botrány közel másfél éve nem került teljesen megoldásra, ugyanakkor hetekről hetekre közelebb kerülünk ahhoz, hogy végleg lezáródjon a kripto-történelem egyik legszomorúbb és legtöbb áldozattal járó átverése. John Ray vezetése alatt az FTX igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy kártalanítsa az FTX felhasználóit és hitelezőit, most egy újabb döntést adnak a károsultak kezébe.

Az FTX megkapta a bírósági jóváhagyást, hogy hitelezői dönthessenek arról, milyen formátumban kérik a kártérítést. Habár a csődtörvénnyel ez szembe megy, a jelenlegi felszámolási terv végül megkapta az engedélyt.

Jóváhagyták az FTX visszafizetési tervét

John Dorsey, az Egyesült Államok csődbírója június 25-én jóváhagyta az FTX visszafizetési tervét, melyben a vállalat megkérdezné hitelezőit, hogy szívesebben kapnák-e meg a visszakapott pénzeszközeiket készpénzben – ahogyan azt az FTX jelenlegi felszámolási terve előírja – vagy kriptopénzben, jelenlegi árfolyamon.

Habár az FTX jogászai hangsúlyozták, hogy a kriptovalutákban történő kártalanítás ütközne a csődtörvénnyel, több hitelező is elégedetlenségét fejezte ki a vállalat által májusban előirányzott felszámolási tervvel, melyben a hitelezők 98%-a 118%-os hozamban részesülnek. Ebben a hozamban az 50 000 dollár alatti követeléssel rendelkezők részesülnének, a 2022 novemberi csődjelentések időpontjában érvényes eszközárak, amerikai dollárban kifejezett értéke alapján.

A legtöbb hitelező kriptovalutában szeretné visszakapni követelését, mivel a tőzsde összeomlása óta a teljes piaci kapitalizáció 165%-kal nőtt, a Bitcoin árfolyama pedig több mint háromszorosára emelkedett. Az FTX által kiírt szavazás célja, hogy visszajelzést kapjanak azoktól az ügyfelektől is, akik a korábbi tárgyalásokon nem vettek részt.

Aggódnak a jogászok

Az FTX ügyvédei azonban nem képviselnek ennyire ügyfélközpontú szemléletet. A vállalat jogászai kihangsúlyozták, hogy az FTX 2022 novemberében benyújtott 11. fejezetet szerint kell, hogy értékelje a követeléseket, mely összhangban van az eredeti kártalanítási tervvel. A készpénz-visszafizetési terv mindemellett mindkét fél számára könnyebb lenne, mivel ebben az esetben a hitelezőknek nem kellene tőkenyereség adót sem fizetni.

A kriptotörlesztés melletti szavazást ugyanakkor a bíróság nem köteles azonnal jóváhagyni. A bírósági dokumentumok szerint a tervről augusztus 16-ig kell szavazni, Dorsey bíró pedig október 7-én dönt a végleges jóváhagyásról.

Továbbra is zajlik a kártalanítás

Az FTX a csődeljárás kezdete óta 11,4 milliárd dollár készpénzt kapott vissza, de várakozások szerint ez a szám október 31-ig 12,6 milliárd dollárra emelkedhet. Az FTX vagyonának szétosztása problémás folyamat, mivel a követelések iránt hatalmas verseny indult meg. Az eszközök között szerepelnek ingatlanok, repülőgépek, különböző pénzintézetekben tartott pénzeszközök, Robinhood-részvények és politikai hozzájárulások is.

A 2022 novemberében összeomló tőzsde nagyjából 8 milliárd dollárnyi forrást tulajdonított el az ügyfelektől, mellyel nagy részben az Alameda Research kereskedelmi cég élt vissza. Az FTX és az Alameda vezetői bűnösnek vallották magukat, jelenleg az ítélethirdetésre várnak, miközben Sam Bankman-Friedet hét bűncselekmény elkövetése miatt ítéltek el 25 évre.