A BitFlyer tulajdonában kerül az FTX egyik üzletága

Másfél év telt el az FTX botrányos összeomlása óta, azonban a tőzsde hatásai a mai napig érződnek a globális kriptopiacon. Az FTX Japan volt az egyik önállóan működő leányvállalat, mely a csődeljárás következtében értékesítésre került, azonban a japán entitás egy új tulajdonosnak hála újra megnyithatja kapuit az intézményi befektetők számára.

Az NHK csütörtöki jelentése szerint a BitFlyer, egy nagy múltú japán kriptotőzsde vásárolhatja meg az FTX Japan összes részvényét, ezzel ellenőrzést gyakorolva a vállalat működése felett.

A BitFlyer tulajdonába kerülhet az FTX Japan

A BitFlyer az egyik legnagyobb múlttal rendelkező, japán székhelyű kriptovaluta-tőzsde, melyet 2014-ben alapítottak. A globális jelenléttel rendelkező vállalat többek között az Egyesült Államokban és Európában is tevékenykedik. A BitFlyer nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, több biztonsági intézkedés is érvényben van és az egyik legszigorúbban szabályozott tőzsde a világon. A japán pénzügyi hatóságok (FSA) által licencelt és felügyelt tőzsde 2021-ben 180 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, mellyel az ázsiai régióban az egyik legforgalmasabb platformnak bizonyult.

A BitFlyer mindig is kiemelt figyelmet fordított a japán piacra, itt található legnagyobb felhasználói bázisa is. Az FTX Japan-akvizíció keretein belül a vállalat összes részvénye a BitFlyer tulajdonába kerülne, a tőzsde pedig újra kívánja indítani az intézményi befektetők számára a digitális vagyonkezelést és a befektetési szolgáltatásokat. A pontos részletek még nem kerültek nyilvánosságra, ugyanakkor az FTX Japan várhatóan több milliárd jen értékű tranzakció keretein belül vált tulajdonost.

A kriptovaluta-szektor Japánban

Az elmúlt években a digitális eszközök alkalmazása jelentősen megnövekedett Japánban. 2024 áprilisi közlések szerint több mint 10 millió ember rendelkezik kriptovaluta-számlával, mely 300%-os növekedést jelent a 2019-ben mért adatokhoz képest.

A 2014-es Mt. Gox-botrány jelentős hatással volt Japán kriptovaluta-piacára és szabályozási megközelítésére. Az incidens során több mint 850 ezer BTC tűnt el, ezt pedig felkapta a globális média és minden pénzügyi hatóság is. Ennek kapcsán Japán komoly lépéseket tett a kriptovaluták szabályozására és a felhasználók biztonságának növelésére. A japán FSA szigorúbb szabályozásokat írt elő a kriptovaluta-tőzsdék számára, mellyel a piac stabilitását kívánják megalapozni. A rendszeresen ellenőrzött, licencelt tőzsdék működését a 2017-ben elfogadott szabályozási törvény alapján kell működtetni, ugyanakkor ez a jogszabályi keret lehetővé tette a kriptovaluták szélesebb körű elfogadását és használatát is az országban.

A kiberbiztonsági előírások betartása és a felelős tárolás szintén a felhasználók vagyonát védi, melynek hála az elfogadás jelentős mértékben növekszik az országban. Számos nagyvállalat, köztük e-kereskedelmi platformok és elektronikai üzletek fogadják el fizetési módként a kriptovalutákat, melynek hála a blokklánc-technológia fejlesztői is előszeretettel választják az ázsiai szigetországot.

Bár Japán sokat fejlődött a szabályozások terén, a gyorsan változó technológiai környezet folyamatosan újabb és újabb kihívások elé állítja az országot. A hatóságok folyamatosan figyelemmel kísérik a piacot, és szükség esetén új szabályozásokat vezetnek be. A felhasználók számára oktatási programokkal és kampányokkal kedveskednek a jobb megértés és felhasználás érdekében.