Fűtsd otthonodat bányászriggel!

  • 20
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin bányászat rengeteg energiát igényel, hogy megfelelően működtesse a processzorokat, ez az óriási energiamennyiség pedig cserébe egy csomó hőt termel. Közben pedig a saját házaink fűtésére is töméntelen energia megy el. Szóval mi lenne, ha ezeket összekapcsolnánk?

Már régóta téma, hogy pontosan milyen mértékben is károsítja a Bitcoin bányászat a környezetünket, de abban nagyjából mindenki egyetért, hogy ha van lehetőség az energiahasználat csökkentésére, akkor azt érdemes végiggondolni. Ha pedig nem tudjuk csökkenteni sehogy, akkor még mindig dolgozhatunk a felhasználás hatásfokának növelésén.

A kanadai Heatmine nevezetű vállalat Québecben székel, ahol az energia nagy része már régóta újrahasznosítható forrásokból és vízenergiából származik. De ez nem állította meg őket abban, hogy még effektívebbek módszert keressenek: az elpazarolt hő újrahasznosítását.

A vállalat első kalandozása a hő újrahasznosításában saját raktár épületében történt meg, ahol a bányászrigek általa előállított extra hőt vízmelegítésre fordították. Mivel pedig Québecben az év során nagyjából 10 hónapon keresztül hideg van, a Heatmine által kialakított rendszer segítségével könnyedén extra hőt tudnak termelni még a távolabbi, elzárt vidékeken is, ahol nagy szükség van rá.

Eperfarmot fűtenek Kanadában bitcoin bányászokkal

Az egyik próbaverziójuk során egy helyi üvegházba telepítették be a bányászriget, ahol epertermesztéssel foglalkoznak. Az üvegház 75-100%-kal kevesebbet költött fűtésre, így pedig még arra is képesek lettek, hogy felvegyék a versenyt olyan import eperrel, amit a meleg klímájú vidékeken termesztettek.

A Heatmine pedig a sikerén felbuzdulva már várja a háztartások és vállalkozások jelentkezését. Egy bányászrig több szobát, és akár még egy kinti medencét is képes felfűteni. Akár többet is tudnak beszerelni, de egy rig kb. 75 000 BTU-t (brit hőegység, kb. 22 kWh) állít elő, és akár 300 négyzetméteres alapterületet is képes felmelegíteni.

A Heatmine jelenleg Kanadában tervez terjeszkedni, a következő lépés pedig az USA lesz, ott is főként azok a területek, ahol hidegebb van és viszonylag olcsó az áram.

És bár az kétségtelen, hogy hosszú távon megoldást kell találni a bitcoin magas energiaigényére, de ez egy apró lépés lehet a karbon lábnyomunk csökkentésére.

Ti mit gondoltok: milyen sikere lehet a Heatmine-nak?


>>>Biztonságos böngészés sütik és reklámok nélkül? Próbáld ki a Brave-t!


  • 20
  •  
  •  
  •  
Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.