G7-országok kriptopénz szabályozásról tárgyaltak

A G7-országok pénzügyminisztereinek és jegybankárainak mai virtuális értekezletén a digitális pénzek szabályozása is napirendre került.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter egy éles hangvételű nyilatkozatban ítélte el a Facebook Libra (Diem) potenciális indulását Németországban és Európában, kijelentvén:

Egy báránybőrbe bújt farkas továbbra is farkas marad,” majd: “Egyértelmű számomra, hogy Németország és Európa nem tudja és nem is fogja elfogadni a [Libra] piacra lépését, ameddig a szabályozási kockázatokat nem kezelik megfelelően.”

Az éles kritikát így folytatta: “Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a valutamonopólium az államok kezében maradjon.”

Az idei 12. G7 pénzügyminiszteri csúcstalálkozót Steven Mnuchin, az Egyesült Államok távozó pénzügyminisztere szervezte és elsősorban a COVID-19 járvány gazdasági hatásait tárgyalták.

Az USA által kiadott nyilatkozat szerint a virtuális találkozón a G7-országok egyetértettek “a kriptográfiai pénzügyi eszközök és más digitális eszközök” szabályozásának szükségességében annak érdekében, hogy megakadályozzák használatukat az illegális tevékenységek során.

“A G7 országok között erős támogatást élvez a digitális pénznemek szabályozásának szükségessége,” áll az amerikai nyilatkozatban.

Közben azt is elismerték, hogy a digitális utalások segítik a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, csökkentik a hatékonyságbeli hátrányokat és költségeket, de fontos, hogy “megfelelően legyenek felügyelve és szabályozva.”

A digitális pénz szabályozására vonatkozó nyilatkozatok elsősorban a Facebook cégnek szólnak, aminek a stabilcoinja egy devizakosárhoz lesz kötve és elsősorban utalásokkor és értékőrzésre használhatják a WhatsApp, Facebook, Instagram stb. ökoszisztéma felhasználói, már ha egyáltalán elindul.

A Bitcoin és más decentralizált open-source kriptovaluták a Reuters információi szerint nem lettek említve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.