Garázs-hack: ezen a Teslán már Bitcoin teljes csomópont fut

Nem mondhatja senki, hogy a Tesla kocsik ne lennének sokoldalúak: távvezérlés, önálló parkolás, önjáró vezetés … és most már Bitcoin teljes csomópont futtatása.

Úgy tűnik, a Teslák erre is képesek. Néhány kriptós osztotta meg azt a videót, ahol a Tesla kocsi fedélzeti számítógépes rendszere Bitcoin hálózati teljes csomópontot futtat.

A ficsört a Bcoin projekt demonstrálta, ami egy alternatív implementációja a Bitcoin protokollnak és lényegében azon ügyködnek a fejlesztőik, hogy bármilyen hálózatra kötött kütyüt képessé tegyenek BTC full node futtatására.

Mi az a 'teljes csomópont', 'teljes kliens'?
A teljes kliens vagy „teljes csomópont” egy olyan kliens, amely a bitcoin tranzakciók teljes történetét tárolja, kezeli a felhasználó pénztárcáját és a bitcoin hálózatban közvetlenül képes tranzakciók indítására. Hasonló ez egy önálló email szerverhez, mert önállóan kezeli a protokoll összes vonatkozását, de nem függ semmilyen más szervertől vagy harmadik fél által nyújtott szolgáltatástól.

A videó jól demonstrálja, hogy szinte bármit teljes csomópontra lehetne frissíteni ezzel is növelve a Bitcoin hálózat biztonságosságát.

Elsőre ugyan meglehetősen egyedi ötlet az, hogy a Tesla kocsidon futtass BTC teljes csomópontot, de nem biztos, hogy hosszabb távon megéri.

Egy BTC teljes csomópont futtatása meglehetősen erőforrás igényes, annyira, hogy a BTC blokkok letöltése (különösen szinkronizáláskor vagy a kezdeti adatmennyiség letöltésekor) és a blokklánc frissen tartása zabálná a fedélzeti számítógép számítási kapacitását, legalábbis véli az egyik Twitter felhasználó.

A memóriamodulokat a Tesla kocsiban nagy valószínűséggel a BTC full node miatt hamarabb tönkremehetnek ugyanis a csomópontoknak optimális esetben folyamatos adatforgalmat fogadnak és küldenek.

A Bcoin fejlesztők tisztában vannak a problémákkal és ezt a saját oldalukon külön fel is tüntetik. “Figyelmeztetés: nagyon sok sávszélességet és potenciálisan tárhelyet fog igényelni.”

Nem ez az első alkalom, hogy a bitcoinisták kütyüket meghekkelve Bitcoin teljes csomópontokká alakítottak. Gondoljunk csak a fapados Raspberry Pi számítógépekre, ezek a kis erőművek kifejezetten alkalmasak a blokklánc szinkronizálására.

A Tesla kocsiknak egyelőre még pár modellt várniuk kell, míg alapfelszereltség lesz a Bitcoin teljes csomópont, vagy ne adj isten bányászni is lehessen vele :D.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.