Globális kriptovaluta szabályozást sürget a Portugál Központi Bank

A Portugál Központi Bank (Banco de Portugal) kormányzója, Mário Centeno egy globális kriptovaluta szabályozási keretrendszer kidolgozására szólította fel a hatóságokat.

Úgy véli, az államok erőfeszítései önmagukban nem tudják megvédeni a befektetőket a digitális eszközöktől, a szabályozási arbitrázs miatt ugyanis a rossz szereplők megpróbálják kihasználni a kiskapukat. Centeno a beszédében a MiCa szabályozást pozitívan ítélte meg, miközben olyan projekteket kritizált, amelyek összeomlása milliárdos veszteségekhez vezettek. Kiemelte az „azonos kockázat, azonos szabályozás” elvét arra a tényre alapozva, hogy a piac meglehetősen új.

„A pénzügyi világunk egyre gyorsabb ütembe fejlődik, amit a folyamatos innováció és a digitális platformokra való támaszkodás hajt. De nem hihetjük azt, hogy a nemzetközi szereplők szabályozása és felügyelete elegendő lesz”tette hozzá. Szerinte a szabályozóknak meg kell találniuk a hatékony szabályozás és a piaci innováció korlátozása közötti egyensúlyt.

A globális szabályozás mellett a bank vezetője megjegyezte, hogy bár a kriptovaluták hasznosak, az utóbbi időben tapasztalt árfolyamesések és a projektek bedőlése miatt kockázatot hordoznak magukban. Végül beszédében megjegyezte: nem tenné rá a nyakát arra, hogy a digitális eszközök velünk fognak maradni, az európai szabályozók azonban már dolgoznak azon, hogy tökéletes szinergiát teremtsenek a hagyományos pénzügyek és a decentralizált pénzügyek (DeFi) között.

Mário Centeno mellett világszerte más hatóságok is felhívták a figyelmet arra, hogy a jogszabályok harmonizálása érdekében szükség van egy olyan globális keretrendszerre, amelyben a hatóságok együttműködhetnek. Idén az indiai miniszterelnök sürgette a G20-ak vezetőit, hogy fogadják el a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) ajánlását.