A Goldman Sachs kriptopénz határidős termékek bevezetéséről kérdezi ügyfeleit

Hírek szerint az amerikai óriásbank néhány ügyfelének már elérhetővé tette, hogy regisztráljanak a hamarosan bevezetésre kerülő nem szállítható kriptopénz határidős termékeire.

A bank határidős termékeihez rögzített NDF-ek (non-deliverable forward contracts) segítségével az ügyfelek rövid lejáratú short pozíciókat vehetnek fel a bitcoinnal szemben még annak ellenére is, hogy Amerikában nem lehetne azt átváltani. A befektető devizát használna a pozíció nyitásra, de minden nyereség vagy veszteséget bitcoinban kellene kiegyenlíteni. A termék azon vállalatoknak kedvez, melyek limitált kitettséggel rendelkeznek a hazai piacokon és hedgelni szeretnék a devizakitettségüket, csak épp nem dollárban hanem bitcoinban lennének védve.

A Blokt értesülései szerint a friss információ szembe megy a korábbi Goldman Sachs közleményekkel, melyek szerint nem bitcoin, hanem ether NDF-ek bevezetését tervezte a vállalat. A Chicago Boards Options Exchange (CBOE) szintén hasonló instrumentumok bevezetését jelentette be még az év elején, de azóta sincs új hír az ether NDF-ük állapotáról.

A jelentések szerint a Goldman Sachs bankárok és intézményi ügyfelek bevonásával arra keresi a választ, hogy vajon van-e egyáltalán a piacoknak bitcoin NDF-re szüksége.

Miközben a Goldman Sachs bitcoin NDF termék bevezetését fontolgatja, addig az amerikai kereskedőházak, mint a CBOE és a CME már december óta rendelkeznek készpénz elszámolású kriptopénz derivatív termékekkel. A CBOE egy korábbi közleményben elismerte, a kriptopénz határidős termékek vezető szolgáltatója kíván lenni mialatt a versenytársa CME kevésbé lelkes, hogy további határidősöket – mint pl. ether határidőst – vezessen be.

A két szabályozott kereskedési platform mellett egy újonnan alapított vállalat, a Bakkt is hasonló kereskedési termékek bevezetését tervezi. A világ legnagyobb tőzsdéjét működtető ICE által alapított startup már pontos dátummal szolgált az első bitcoin derivatívája bevezetésére, mely december 12-e lesz.

Egy másik kriptopénz határidős platform, a Ledger X egy ether alapú határidős termék bevezetését tervezi és a kérelme épp elbírálja a CFTC, az áru határidős kereskedési bizottság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük