A Google korábbi mérnöke arról vall, hogyan manipulálják a keresési algoritmusokat

  • 43
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy korábbi Google mérnök egy újabb bombát robbantott azzal, hogy nyíltan beszél arról, hogy a Google manuálisan manipulálja a keresési eredményeket. Szerinte Sundai Pichai (képen) Google CEO hazudott a Kongresszusnak erről. Mike Wacker nyíltan, nevét vállalva nyilatkozta ezt, korábban csak névtelen állítások voltak a manipulációval kapcsolatban.

Újabb bomba robbanhat a nagy tech cégek terén

Minden ilyen napvilágra került állításnak fontos szerepe lehet, ugyanis az Igazságügyi Minisztérium elrendelte a trösztellenes vizsgálat lefolytatását.

A Googlét már sokszor érte kritika a keresési eredmények befolyásolása miatt, különösen a konzervatív tartalom eltitkolása és cenzúrája terén, illetve a baloldali tartalom propagálása miatt.

2018. decemberében Sundai Pichai Google vezérigazgató a Fehér Ház Bírói Bizottsági meghallgatása során megkapta azt a kérdést Zoe Lofgren képviselőtől, hogy „ül-e valamilyen kisember a Google falai mögött, aki befolyásolja, hogy mi jelenjen meg keresési eredményként a felhasználónál?

Sundai Pichai erre azt válaszolta: „Mi manuálisan nem avatkozunk bele semmilyen keresési eredménybe.

A Medium hírportálon megjelent posztban Mike Wacker kifejtette, hogy az abortusszal kapcsolatban talált bizonyítékot a keresések befolyásolására. A Google nyilvántartott egy speciális fájlt, ami tartalmazta a feketelistás témákat, és ha a felhasználó rákeresett egy témára ezek közül, akkor egy alternatív algoritmus bekapcsolt egy alternatív keresési eredményt.

A Google nonszensznek nevezte a vádakat

A Google jelezte, hogy a belső szabályzatai szerint próbálnak megelőzni minden úgynevezett konspirációs teória előretörését, és csak irányadó forrásokat használnak. Könnyű azonban a Googlének a belső szabályzataira hivatkozni kifogásként. Mike Wacker korábbi Google mérnök viszont megtalálta ezt a feketelistát, amit a Google speciális csapata manuálisan szerkeszt.

Azt a kérdést kell itt tisztázni, hogy ez a gyakorlat versenyellenes-e és árt-e a fogyasztóknak. Ezeket a kritériumokat fogja a vizsgálat felderíteni majd, és ennek a kimenetele nagy hatással lesz a Google részvények alakulására is.

Az Igazságügyi Minisztériumnak is lesz még hozzá pár szava

Egyes érvek szerint az ilyen gyakorlatok károsak a fogyasztókra nézve. Ha a Google úgy véli, hogy bizonyos témákat elnyom, akkor a fogyasztó, aki a keresés eredménye alapján dönt majd, hogy mire költi a pénzét, félrevezető információkat kaphat. Itt nem csak árösszehasonlításról beszélünk, hanem valós termék- és szolgáltatásvásárlásról.

Vegyük példának azt az esetet, amikor a fogyasztó össze akarja hasonlítani a belső égésű motoros autókat és az elektromos meghajtású autókat vásárlás előtt. A Google környezetvédelemhez kapcsolódó belső irányelve szerint tudja befolyásolni, hogy milyen keresési eredményeket jelenítsen meg a károsanyag-kibocsátással és a gazdasági fenntarthatósággal kapcsolatban.

A belső manipuláció versenyellenes is lehet. A Google így akár blokkolhat olyan termékeket, szolgáltatásokat, de akár teljes vállalkozásokat is, amelyek számára valami feltétel alapján nem felelnek meg, de valós indok viszont nincs mögötte. Például a Google már régóta tiltja a fizetésnapi kölcsönökhöz kapcsolódó hirdetéseket. De a kriptovállalkozások se nevezhetőek a Google vállalkozásainak.

Egyrészről lehet azzal érvelni, hogy a Google egy profitorientált tőzsdei vállalkozás, és maga döntheti el, milyen hirdetéseket vagy reklámokat fogad el, esetlegesen utasít el. Nem lenne szerencsés, ha minden egyes böngészés során a robbanóanyaggal kapcsolatos hirdetésekkel találkoznánk.

Másrészről viszont a pénzügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó termékekről, mint amilyen a fizetésnapi kölcsön is, nem bizonyították, hogy minden esetben kárt okoznak a felhasználónak. De a Google belső szabályzat szerint ez veszélyeket hordoz, ezért tiltja az ilyen hirdetéseket. Ez versenyellenes, mert így más pénzügyi termékek kerülnek előtérbe.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium vizsgálata újabb komoly lépés a felé, mely akár a Google feldarabolásához is vezethet

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.