Gőzerővel dolgozik a FED a digitális dollár projekten

  • 20
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Federal Reserve teljes erőbedobással dolgozik a digitális dollárra irányuló projekten. Az amerikai központi bank igazgatótanácsának tagja, Lael Brainard, aki a San Francisco Federal Reserve Bank Innovációs Irodájában tartott beszédet nemrég kijelentette, hogy

Figyelembe véve a dollár szerepét, alapvető fontosságú az, hogy a Federal Reserve továbbra is kutatásokat végezzen a CBDC-vel kapcsolatosan. E kutatás részeként a központi bank feltárja az innovatív technológiákat, amelyek segítségével olyan digitális pénzt tudunk kínálni, amely egyenértékű a készpénzzel. Folytatjuk a CBDC kihívásainak, valamint felhasználási lehetőségeinek kiértékelését a készpénz és egyéb fizetési mód kiegészítéseként.

Brainard beszélt továbbá a Fed-nél zajló digitális dollár kibocsátásával kapcsolatos kutatásokról, illetve a Board Technology Lab-ban végzett kísérletekről is. A Fed Clevelandben, Dallasban és New York-ban gőzerővel dolgozó csapata a digitális valuták fizetési ökoszisztémára, a monetáris politikára, a pénzügyi stabilitásra, a bankokra és a fogyasztókra gyakorolt hatásait vizsgálja az igazgatótanáccsal együttműködve.

Az MIT is beszállt a digitális dollár fejlesztési programba

A bostoni Fed együttműködést kötött a MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatóival egy lehetséges CBDC prototípus kidolgozása és tesztelése érdekében. A bostoni központ biztonsági fizetésekért felelős csoportjának alelnöke Robert Bench nemrégiben kijelentette, hogy véleménye szerint egy tokenizált digitális amerikai dollár létrehozása elengedhetetlen a valuta globális tartalék szerepének fenntartásához, főleg most, amikor a kínai központi bank is ugyanilyen kezdeményezésen dolgozik. A digitális dollár projekt tehát jó úton halad, bár még mindig csak a tanulmányozás szintjén áll. Brainard megerősítette azt, hogy a kínai digitális jüan fejlesztési program miatt döntöttek úgy, hogy tanulmányozni kezdik a digitális dollár kibocsátásának lehetőségét.

Azt is hozzátette, hogy e tanulmány célja a digitális valutarendszerek biztonságának és hatékonyságának megértése, valamint gyakorlati tapasztalatok szerzése a már elérhető technológiákat használva. Ezek a szavak arra engednek következtetni, hogy a jelenlegi tanulmány nem csupán elméleti, hanem talán már gyakorlati is, és műszaki kísérleteket is végeznek, amelyek nemcsak a projekt megvalósíthatóságát, hanem a technológiai feltételeket is feltérképezik.

 

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.