Grúzia egykori miniszterelnöke szerint a blokklánc az Ipar 4.0 motorja

Az Európa és Ázsia határán fekvő kis Grúziának nagyra törő álmai vannak a blokklánc elfogadottságával és oktatásával kapcsolatban. 2017 februárjában merész húzást tettek azzal, hogy elsőként vezették be a blokklánc technológiát a közszférában, ingatlannyilvántartás céljából.

Azonban az innovációval nem álltak itt meg – egyebek mellett 2019-ben a grúz kormány megállapodást írt alá egy blokklánc technológiával foglalkozó céggel, az Ethereum társalapítója, Charles Hoskinson, által vezetett Input Output Hong Kong-al (IOHK), hogy mindenféle blokklánc projektet fejlesszenek a kormányzati szektorban, elsősorban az oktatásra fókuszálva.

Blokkláncon hitelesítenék a bizonyítványokat

A fő mozgatórugó a változások hátterében Mamuka Bakhtadze, aki 2018 júniusától 2019 szeptemberéig volt Grúzia miniszterelnöke. A volt miniszterelnökkel, aki nemrég a virtuálisan megtartott davosi Világgazdasági Fórumon beszélt a blokklánc jövőjéről, most a Cointelegraph készített interjút, amiből kiderül, hogy szerinte végtelen lehetőség van a blokkláncban, különösen a közszférában való alkalmazásában.

Jelenleg is egy ilyen projekten dolgozik az IOHK a grúz oktatási miniszterrel és igazságügyi miniszterrel közösen: bizonyítványokat fognak hitelesíteni a Cardano blokklánc segítségével.

Bakhtadze elárulta azt is, hogy több szempontból is szeretnék Grúziát a regionális központtá tenni: azonban legyen az üzleti, kereskedelmi, turisztikai vagy pénzügyi megközelítés – az innováció mindegyiknél sarokkő. Ahhoz, hogy mindezt elérjék, az innovatív vállalatoknak megfelelően képzett munkaerőből kell tudniuk válogatni. Emiatt a grúz kormány óriási energiát és erőforrást allokál oktatásra – törvénybe iktatták, hogy a mindenkori kormánynak a GDP 6%-át közoktatásra kell költenie.

Egyelőre a blokklánc-technológia és az oktatás csak a bizonyítványhitelesítésben ér össze, azonban a volt miniszterelnök elmondása szerint hosszútávon a készségfejlesztésre is szeretnének fókuszálni, melyben szerepe lehet céges oktatási központoknak is.

A blokklánc akkora hatással lesz az Ipar 4.0-ra, mint a gőzgép volt az első ipari forradalomra

Bakhtadze kifejtette, hogy szerinte a blokkláncnak ugyanolyan óriási szerepe lesz az Ipar 4.0-ban, mint a gőzgépnek volt az első ipari forradalomban.

Amikor a kriptovalutákról kérdezték, elmondta, hogy a világnak iszonyatosan nagy szüksége van a digitális valutákra, különösen a jelenlegi helyzetben. “A pénzügyminiszter a csapatommal együtt kidolgozott egy rövid koncepciót arról, hogy milyen típusú nemzeti digitális valutát vezethetnénk be Grúziában. Remélem, hogy egy napon megvalósul majd ez a projekt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük