Guiness rekorder lett, de 30 éve elhagyatottan áll a szellemhotel

A szálloda bekerült a Guiness rekordok könyvébe, mint a világ legmagasabb elhagyatott épülete. 

A Ryugyong Hotel az észak-koreai fővárosban, Phenjanban található. Építése 1987-ben kezdődött. A szálloda neve azt jelenti, hogy “a fűzfák fővárosa”, ami egyben Phenjan egyik történelmi neve is volt. A hotel 3000 szobával, bowlingpályával, éjszakai klubbal és öt, az épület tetején forgó étteremmel rendelkezett volna. A tervek szerint 1989-ben nyitotta volna meg kapuit, de erre sohasem került sor.

Most 2021-et írunk, a szálloda még mindig nem készült el, és a fűzfák szálloda név helyett, szellemhotel, a végzet szállodája és a fantom piramis névvel illették.  Nem is olyan rég, az Esquire magazin az emberiség történetének legborzasztóbb épületének titulálta az építményt, de most úgy tűnik, hogy több mint 30 évnyi magány után végre megnyithatja kapuit. Az már más kérdés, hogy miért van szükség egy ekkora monstrumra egy olyan országban, ahol a vezetés utálja a külföldi látogatókat és totális határzárat tart fenn.

Grandiózus terv, soha meg nem valósuló álom

A hidegháború sötét és borús napjaiban Dél-Koreát az USA, Észak-Koreát pedig a szovjetek támogatták. 1987-ben Dél-Korea kapitalista demokráciává fejlődött, és az 1988-as nyári olimpiai játékok házigazdája volt. A dél-koreai tábornokok lazítottak szorításukon, és még szabad választásokat is tartottak. Az ország nyitottabbá vált, és építési boom kezdődött, különösen a fővárosban, Szöulban. A két ország versengett egymással, és az évtized elején az egymás elleni verseny még arra is kiterjedt, hogy kié a legmagasabb zászlórúd a határon.

Az olimpia megrendezése mellett 1986-ban egy dél-koreai cég éppen befejezte a Westin Stamford építését Szingapúrban. A hotel akkoriban a világ legmagasabb szállodája volt. Észak-Korea tehát úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt és még nagyobb fokozatra kapcsol. Elsőként elhatározta, hogy megrendezi az “Ifjúság és Diákok Világfesztiválját” – az olimpia egyfajta szocialista változatát, amelyet 1947 óta rendeztek meg.

Az alternatív olimpiájukra készülve becslések szerint 4 milliárd dollárt költöttek új utakra, infrastruktúrára és stadionra. A második nagy bejelentés a világ legmagasabb szállodájának – a 105 emeletes Ryugyong Hotelnek – az építéséről szólt. A fesztivál idejére kellett volna megnyílnia. A munkálatok megkezdődtek, de hamarosan kiderült, hogy az 1989-es cél túl ambiciózus, és a terveket megváltoztatták. A szálloda 1992-ben nyitotta volna meg kapuit, Kim Ir Szen 80. születésnapjára.

Sajnos, bár az épület 1992-re elérte a teljes magasságot, az anyagokkal és az építési módszerekkel kapcsolatos problémák számos késedelmet okoztak. Ekkorra az építkezés mintegy 750 millió dollárba került, ami az észak-koreai GDP 2 százalékának felel meg. Az épület lényegében egy ablaktalan betontömb lett. Ezután a munkálatok 16 évre teljesen leálltak. A hidegháború véget ért, és Észak-Koreának nem maradt egy vasa sem. 1991-ben a Szovjetunió összeomlott. Ezzel együtt megszűnt Észak-Korea fő kereskedelmi partnere és támogatója, mely elképesztő összegeket tolt az országba. Addig Észak- és Dél-Korea gazdasága nem sokban különbözött egymástól. A Szovjetunió felbomlása után azonban Észak-Korea súlyos gazdasági válságba került.

1992 és 2008 között a Ryugyong Hotel félig kész állapotban állt, uralva Phenjan látképét, a tetején egy rozsdás daruval.

Ez piszkosul kínos volt az észak-koreai kormány számára, amely egyszerűen megpróbált nem tudomást venni róla. Sőt, még odáig is elmentek, hogy manipulálták a fotókat és szimplán letörölték a képekről. Később eltávolították a hivatalos térképekről is. Ebben az időszakban, amikor a szerkezet az időjárás viszontagságainak hatására elkorhadt, és felmerült, hogy végül le kell az egészet bontani, a végzet szállodája nem túl hízelgő elnevezést kapta. Úgy tűnt, hogy az épületet az életben nem fejezik be. Aztán az építkezés mégis beindult… egy időre.

2008-ban az Orascom nevű egyiptomi vállalat építési megállapodást kötött az észak-koreai kormánnyal egy 3G hálózat kiépítésére. Az üzlet értéke 400 millió dollár volt. Egyiptomi mérnökök segítségével eltávolították a rozsdás darut, és üveg- és fémpaneleket építettek be. A külső munkálatok 2011-re befejeződtek. Az Orascom egyik mérnöke hozzátette, hogy a belső szerkezettel nem volt túl sok problémájuk. Ez arra késztette a tisztviselőket, hogy kijelentsék, hogy a szálloda végül 2012-ben, Kim Ir Szen elnök születésének 100. évfordulójára készül el.

Előre láthatóan némi késésre lehetett számítani, de aztán 2012 novemberében a Kempinski lánc bejelentette, hogy a Ryugyong Hotel üzemeltetését elvállalja, és 2013 közepére tervezi a részleges megnyitását. Úgy tűnt, hogy a dolgok végre beindulnak és a szörnyű hotelre fényes jövő vár. 2013 márciusában aztán a Kempinski csoport közölte, hogy a szálloda megnyitásának tervei nem valósulnak meg. Azt állították, hogy csak kezdeti megbeszélések folytak, és hogy a piac nem volt megfelelő (amin igazából senki sem csodálkozott).

2013 februárjában Észak-Korea több föld alatti nukleáris kísérletet hajtott végre, ami jelentősen növelte a globális feszültséget, így nem meglepő, hogy a szállodalánc is jobbnak látta az eliszkolást.

Megnyílik?

2016 vége felé aztán felbukkant egy jelentés, miszerint az Orascom egyiptomi cég képviselője Észak-Koreába látogatott. 2017-ben és 2018-ban a helyszínen folytak némi munkálatok, és a bekötőutakat is megépítették. 2018 júliusában az épület egyik teljes oldalára felszerelt LED-képernyő animációkat és filmjeleneteket kezdett el vetíteni. Ugyanebben a hónapban egy táblát állítottak fel, amelyen egyszerűen ez állt: “The Ryugyong Hotel” koreai és angol nyelven.

Úgy tudni, hogy COVID-járvány és lezárások ellenére, a LED-reklám azóta is megy. Simon Cockerell, a Koryo Group – egy pekingi székhelyű, észak-koreai túrákra szakosodott cég – vezérigazgatója állítólag járt a hotel közelében. Amikor a CNN-nek a Ryugyong Hotel valószínűsíthető megnyitásáról kérdezték, azt mondta:

“Nagyon nehéz megmondani, mivel az épületet üveggel burkolták, nem lehet belátni. Kétségtelen, hogy valami történik. Ez egy nagyon nagy épület. Nem elképzelhetetlen, hogy egy része hamarabb kinyílik, mint az egész. Ha az én épületem lenne, én a tetejére és az aljára koncentrálnék.”

Ha a végzet szállodája valaha is megnyílik, már nem lesz a világ legmagasabb szállodája. Még csak a Koreai-félsziget legmagasabb épülete sem, hiszen jelenleg a szöuli Lotte World Tower rendelkezik ezzel a címmel. Ha pedig vendégeket fog fogadni, elveszíti a Guiness-rekordot is, hiszen már többé nem lesz a világ legmagasabb lakatlan épülete.

További érdekes cikkeink:

– Kicsoda Észak-Korea legbefolyásosabb nője?

– Észak-koreai rémálom: Kim Dzsong Un és az utolsó vacsora

– Észak-koreai rémálom – 21. századi koncentrációs táborokban halnak meg százezrek