Gumiabroncsok égetésével bányászna bitcoint egy amerikai vállalat

A Stronghold Digital Mining, egy amerikai székhelyű bányászcég kérelmet nyújtott be a pennsylvaniai környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy feldarabolt gumiabroncsok égetéséből származó energiával működtesse bányászvállalatát. A cég a kérelemben azt állítja, hogy az így nyert üzemanyag többéves tesztelés alapján megfelel a levegőminőségi előírásoknak. 

A vállalat újrahasznosított gumival kapcsolatos törekvése azonban hatalmas felháborodást váltott ki a környezetvédelmi csoportok és a helyi lakosok körében. Az olyan szervezetek, mint a PennFuture és a Save Carbon County azzal érvelnek, hogy a gumiabroncsok elégetése az egészségre káros anyagokat juttat a levegőbe. Ezek növelhetik a rák, az asztma és más egészségügyi problémák kockázatát a közelben élők számára.

A Clean Air Council, amely a levegőminőség megőrzése mellett kötelezte el magát, felhívást tett közzé a kérvény ellen. Más szervezetekkel együttműködve azt követelik, hogy az amerikai szabályozó hatóságok utasítsák el a Stronghold engedélykérelmét.

A Stronghold reagált a kritikákra, kijelentetve, hogy a környezetvédelmi csoportok által bemutatott ábrázolás túlságosan negatív, és nem felel meg a gyakorlatnak. A cég rámutatott, hogy többéves tesztelést végeztek el a tervvel kapcsolatban, amely állítólag nem mutatott ki káros hatásokat. A vállalat a kérelemben arra hivatkozik, hogy az amerikai környezetvédelmi ügynökség jelenleg más ipari létesítményekben hasonló energiaforrásokat is támogat.

Új megoldások a bitcoin bányászathoz

A cég még 2021-ben megvásárolta a Panther Creek szénbányászati üzemét, ahol később az országban megmaradt szénhulladékot felhasználva generált energiát működéséhez. Azóta az állam területén lévő szénkészletet el is használta, ezzel hozzájárulva a környezet megtisztításához. Egyes becslések alapján még mindig kétmilliárd köbméternyi szénhulladék szennyezi a környezetet az állam egész területén. A kritikusok szerint azonban az üzem működése óta hét levegőminőségi jogsértést is elkövetett már.

A Stronghold Digital Mining jelenleg is pénzügyi gondokkal küzd, 2023 első negyedévében 14,5 millió dolláros veszteséget könyvelt el. A bányászcég 626 BTC-t termelt az idei év második negyedévében, ami enyhe növekedést mutat az előző negyedévi 618 BTC-hez képest. Nemrég azonban 3 millió dollárt fektetettek be 2000 új bányászgép vásárlásába.