Hallgatólagos jóváhagyását adhatja a SEC a bitcoin ETF-re

A SEC hallgatólagos jóváhagyásával lehetővé válhat jövő héttől a Bitcoin ETF kereskedése, megnyitva a kriptovalutát egy még szélesebb befektetői bázis felé.

Évek óta tartó kísérletezgetés és próbálgatás után a kriptopénz befektetés végre megnyílhat az intézményi befektetők tömege előtt. A bitcoin tőzsdén kereskedett alap, azaz a bitcoin ETF hallgatólagos amerikai jóváhagyásával.

Az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) pénteken először adhatott zöld utat a bitcoin határidős ETF-ek számára, miután a szabályozó öt biztosa találkozott a kérdésben. A ProShares, amely múlt nyáron nyújtotta be Bitcoin Strategy ETF-jét, elsőként indulhat a jövő héten.

A társaság október 15-én benyújtotta a hatályba lépést követően módosított prospektust, amely szerint a Bitcoin Strategy ETF várhatóan október 18-án, hétfőn indul. Bár az alap nem kezdheti el azonnal a kereskedést.

A bitcoin ETF hívei úgy vélik, hogy a termék szélesebb körben elérhető lesz a bitcoin iránt érdeklődő egyének számára, mint a tényleges kriptovaluta, mivel szabályozott alternatívát biztosít a befektetőknek. Az első termék azonban a bitcoin határidős ügylet árfolyamát fogja követni, nem pedig közvetlenül a bitcoin árát. Gary Gensler, a SEC elnöke jelezte, hogy úgy véli, a határidős alapú termékek erősebb befektetői védelmet nyújthatnak a törvények alapján. A határidős bitcoin ETF árfolyama várhatóan tehát nem egyezik meg majd az azonnali piaci árfolyammal, a tőzsdén kereskedett alapok tapasztalatai szerint bika piac idején prémiumon kereskednek velük, medve piac idején pedig diszkonton. Cserébe viszont könnyen beválaszthatóak meglévő befektetési alapokba, nyugdíjalapokba, így sokkal szélesebb körben elérhetővé válhat így a digitális pénz.

A SEC korábban kifejezetten elutasította a bitcoin ETF beadványokat, azonban a szabályozás szerint nem kell kifejezetten hivatalosan jóváhagynia azokat. A szövetségi törvények értelmében a SEC csak hallgatólagos beleegyezését adja a hatálybalépéskor, nem pedig hivatalos bejelentést tesz. 

Bátorító jel az egész piac számára

Nate Geraci, az ETFStore elnöke elmondta, hogy ez a lépés hatalmas előrelépés a digitális eszközök számára, és áthidalja a határokat a hagyományosabb pénzügyi szektorral. Megerősítette, hogy a hatályba lépést követő módosítás benyújtása a SEC hallgatólagos jóváhagyásának megerősítése.

„Biztató jel a kriptográfia jövője számára, hogy Gensler, a SEC elnöke segít abban, hogy a mainstream befektetők könnyebben hozzáférjenek a bitcoin kitettséghez” – mondta egy e -mailben. “A bitcoin ETF elérhetősége mostantól több befektetőt von be a kriptovaluta szektorba”

James Seyffart, a Bloomberg Intelligence elemzője is megerősítette a CoinDesknek, hogy a beadvány az alap elindításának jele. Arra is számít, hogy a határidős alapú bitcoin ETF bevezetése hídként szolgál majd az azonnali piaci alapú ETF bevezetéséhez. Seyffart megjegyezte, hogy a ProShares módosított beadványa eltávolította a nyelvezetet, amelyben egyfajta fedezetként befektethet a kanadai bitcoin ETF-ekbe.

“Úgy tűnik, a SEC-nek bármilyen okból nem igazán tetszett ez a szövegezés. De követik a szabványos irányelveket, és lehetővé teszik, hogy elinduljon az alap. Szorosan nyomon fogjuk követni, hogy mekkora előny van itt az első beadványnál. ”

Hosszú idő jön az azonnali bitcoin ETF jóváhagyásáig

Az iparág résztvevői régóta törekedtek egy bitcoin ETF bevezetésére, a Gemini alapítói, Tyler és Cameron Winklevoss először 2013-ban adták be az ETF beadványukat. A SEC minden eddigi kérelmet azonban elutasított, és még mindig mérlegelnie kell több mint 30 benyújtott beadványt.

Valószínű azonban, hogy az SEC idén csak a határidős bitcoin ETF bevezetését engedélyezi. Gensler határidős bitcon ETF-fel kapcsolatos megjegyzései arra utalnak, hogy a közeljövőben nem engedi az azonnali piaci ETF bevezetését.

“Nagyon kétlem, hogy a SEC idén jóváhagyna egy ilyen terméket” – mondta Seyffart.

Forrás: CoinDesk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.