Hallottál már a 3.5%-os szabályról? Fontos lehet a Bitcoin jövőjét illetően


Habár vitathatatlan, hogy a bitcoin az utóbbi években szinte napról napra növelte követői számát, a hatalom bizalmának elnyerésére kicsit többre lesz szükség. De vajon mennyivel többre?

A 3.5 százalékos szabály

A 3.5 százalékos szabály Erica Chenoweth, a Harvard Egyetem politológusától és az általa végzett kutatásból ered. Chenoweth 1900-tól 2006-ig lezajlott tüntetések százait vizsgálta, és érdekes következtetésekre jutott, ami a békés és erőszakos tüntetések közötti különbségeket illeti. Egy tüntetés rendkívül szigorú követelményeknek kellett, hogy megfeleljen ahhoz, hogy a kutatásban békésnek legyen titulálva. A következtetéseket összesen 323 békés és erőszakos tüntetésből vonta le. Az egyik fontos észrevétele az volt, hogy a békés tüntetéseknek kétszer akkora esélyük van elérni céljukat, mint az erőszakosaknak. Az előbbi 53 százalékban, még az utóbbi 26 százalékban eredményezett politikai változást. Chenoweth szerint ez leginkább a tüntetők számának köszönhető, hiszen a békés tüntetések sokkal több ember tudnak magukhoz vonzani. A kutatás által vizsgált tüntetések alapján átlagban négyszer annyit.

A kutatás eredményeiből, Chenoweth a következő szabályt fogalmazta meg:

“Amikor a teljes népesség 3,5 százaléka kezd aktívan részt venni, a siker szinte elkerülhetetlen.”

Természetesen egy tüntetés eredménye számtalan tényezőtől függ, azonban érdekes belegondolni, hogy csupán a lakosság 3.5 százalékára van szükség, ha valóban változást szeretne elérni.

Vajon a bitcoinra is alkalmazható a szabály?

Attól függ, hogy mi a végcél. Ha az a cél, hogy a bitcoin legyen egy adott ország hivatalos fizetőeszköze, vagy esetleg egyenrangú legyen a jelenlegi hivatalos fizetőeszközzel, talán a 3.5 százalék kevés lesz. Bár Venezuela esetében akár már soknak is tekinthető.

Miért? A tüntetések legtöbbször egy jelenlegi rezsim leváltása vagy valamilyen reformkövetelések miatt alakulnak ki. De még ha ennél drasztikusabb okozatról is van szó, mind eltörpül egy ország pénznemének leváltása, illetve erejének csökkentése mellett. Egy ilyen cél megvalósítása óriási reformokat igényel, nem beszélve a bankok és a jelenleg rendszert fenntartani kívánó elit erejének megtöréséről. Sokkal valószínűbb az az eshetőség, hogy a kereslet fogja kiváltani a változást, más szóval akkor fog bekövetkezni a pénzügyi rendszer reformja, a hiperbitcoinizáció, amikor már valóban nem sok értelme lesz azt fenntartani. Ehhez pedig előfordulhat, sokkal több kell, mint 3.5 százalék.

Az viszont tény: a Bitcoin értelmezhető egy békés tüntetési formaként is az uralkodó korrupt és elitista pénzügyi rendszerrel szemben, legyen szó nemzeti szinten, regionálisan vagy éppen globálisan. Ezek alapján a 3.5%-os szabály potenciálisan alkalmazható rá.

Ha a szabályt vesszük alapul, akkor jelenleg ‘csupán’ 263 millió bitcoinistára van szükség (7.53 milliárdos Föld népességgel számolva), hogy békés úton leváltsa az uralkodó pénzügyi rendszert. Ha ennyien elegendőek vagyunk, akkor a többségnek meg kellene elégednie kevesebb, mint 0.079 bitcoinnal fejenként, lévén csak 21 millió érme fog forgalomba kerülni 2140-ig.

A bitcoint tároló címek száma a Bitcoin Rich List alapján, feltételezve, hogy egy bitcoin cím egy főt jelent (ami fundamentálisan nem igaz, de az egyszerűség kedvéért), 29.4 millió fő. Ennek tehát a 8x-ára lesz szükség a békés pénzügyi forradalomhoz.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.