Jegybanki tartalékként könyvelné el Venezuela a Bitcoin vagyonát

Venezuela központi bankja jegybanki tartalékot képezne az ország bitcoin vagyonából, jelentette a Bloomberg névtelen forrásokra hivatkozva.

A bank azután kezdett el komolyan foglalkozni a Bitcoinnal, mint jegybanki tartalék, miután az állami olajvállalat, a Petroleos de Venezuela SA (PSDV) bitcoinban és ethereumban fizetne a központi banknak.

Az intézet a kriptovalutákat a beszállítók kifizetésére használná fel elsősorban. Az még nem tisztázott, hogy hogyan jutott az állami olajvállalat a bitcoinokhoz, vagy hogy mekkora összegről is van szó, de az legalább biztos, hogy miért nem akar megválni tőle a szabadpiacokon.

Nagy értékű BTC és ETH értékesítés magával vonja a regisztrációt a likvid kriptotőzsdéken, vagy azok OTC platformjain, ami magával vonja a szigorú KYC/AML szabályok betartását.

A jelentés kiemeli azt is, hogy a venezuelai központi bank munkatársai azt is mérlegelik, hogyan lehetne a kriptovalutákat a nemzetközi tartalékai közé felvenni. Márpedig égető szüksége lenne a nemzetközi (kripto)valutatartalékokra az országnak, miután 29 éves mélyponton, 7.9 milliárd dollárra zuhant az értéke, miután májusban az ország kénytelen volt eladni aranytartaléka egy részét (más kérdés, hogy a másik felét januárban befagyasztották a britek).

Mélyponton a venezuelai jegybanki tartalék | Bloomberg

A józan ész azt diktálja, hogy előnyös lépés lenne Venezuelának, ha felvenné a likvidebb, értékállóbb kriptókat a tartalékai közé, mivel segítségükkel megkerülhetné a nemzetközi dollárszankciókat és egy olyan tartalékeszköz formához jutna, ami kívül esik a központi bankok felségterületén.

E mellett a Nicolas Maduro rezsimje által a venezuelaiak torkán lenyomott El Petro kriptó se váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A hiperinfláció továbbra is tombol, több millióan emigráltak a szomszédos országokba a jobb élet reményében, a gazdaság továbbra sem tud talpra állni.

A legitim, kormányzati kontrolltól mentes kriptovalutákhoz való fordulás talán egyike lehet az utolsó kétségbeesett próbálkozásának Maduróéknak, hogy megfordítsa az ország szekerét, és ki tudja, talán ez alkalommal még be is jöhet.

(Forrás: Bloomberg)