Hálózat optimalizálás a blokkláncon – Robotina interjú

A Robotina egy Szlovéniában tevékenykedő, több mint 50 szakértőt foglalkoztató európai vállalat, amely energiaipari intelligens technológiák fejlesztésén dolgozik. Fő szakértelmük az elektromos hálózat optimalizálás, a mesterséges intelligencia, az Internet of Things és a blokklánc technológia együttes alkalmazása. A Robotina ICO vására jelenleg is tart és április végén ér véget. Tomaz Pavlica marketing managerrel beszélgetett a Robotináról a Bitcoin Bázis csapata.

Bitcoin Bázis (BB): Mivel foglalkozik a Robotina?

Tomaz Pavlica (TP): A Robotina egy szlovén cég, amely 28 éve működik. A vállalat azzal az ötlettel indult, hogy automatizáljon mindent amit csak lehetséges, azonban a technológia korlátai miatt a lehetőségek köre szűk volt. Az első nagy áttörést az automatizálás terén a fotovoltaikus naperőmű jelentette és a Robotina rendelkezik az egyik legjobb rendszerrel a naperőművek által előállított elektromosság optimizálása tekintetében. A legnagyobb naperőmű automatizálása a Robotina és a Panasonic közös együttműködésének az eredménye.

A következő lépést az épületek automatizálása jelentette, például garázsokban, ahol automata rendszer vezetett a szabad parkolóhelyhez. A Robotina ezután az olyan új technológiákkal kezdett foglalkozni, mint például az Internet of Things és elkezdték az összes olyan eszköz automatizálását, amit ma az épületekben látunk. Néhány évvel ezelőttig ez ipari automatizálást jelentett, azonban a technológia mára már széles körben elterjedt és általános funkciójú épületek is használják, mint például hotelek, irodák, otthonok és a Robotina ehhez alkalmazkodva fejlesztette tovább termékeit. A technológiák kombinálása, az energiahatékonyság prioritása, valamint a blokklánc hozzáadása pedig a Robotina IoT platformjának kialakulásához vezetett.

robotina-twitter

Forrás: Robotina, Twitter

BB: Mikor és miért döntöttetek a blokklánc technológia alkalmazása mellett?

TP: Az ötlet tavaly indult, amikor Szlovénia legjobb blokklánc fejlesztőivel beszélgettünk arról, hogy hogyan lehetne hasznosítanunk a technológiát a platformunk számára, hogy azt még hatékonyabbá tudjuk tenni. Analizáltuk az összes lehetséges blokklánc technológiát és végül az Ethereum mellett tettük le voksunkat. Ennek oka, hogy az Ethereum hálózata a legmegfelelőbb a programozáshoz, valamint frissíthető. Természetesen az IoT és más technológiák is óriási előnnyel rendelkeznek, de jelen pillanatban a legfontosabb dolgunk a programozás és modularitás, ezért is döntöttünk az Ethereum mellett.

BB: Honnan jött a név, Robotina?

TP: Amikor az alapítónk a néven gondolkodott, nem volt biztos benne, hogy automatizálással kapcsolatos legyen-e. Abban az időben a gépesítés szinonimája a robot volt, így lett belőle Robotina. Közel van cégünk Olaszországhoz és beszélünk olaszul, szóval a Robotina olaszosan is hangzik.

BB: Mi a probléma az energiahálózattal és hogyan akarja a Robotina azt optimalizálni?

TP: A villamosenergia-hálózat elavult, mivel teljesen más időkre, más típusú fogyasztásra és más fogyasztási dinamikára építették. 20 évvel ezelőtt az erőművek előállították az elektromosságot, ami az otthonokat ellátta és a fogyasztás előrejelezhető volt, mivel csak néhány készülék használt elektromosságot. Mostanra azonban rengeteg készülék van használatban, rengeteg épület elektromos energiával fűt és megjelentek az elektromos autók, ez mind azt jelenti, hogy teljesen előrejelezhetetlen a kereslet. Az energiavállalatoknak nagy fejfájást okoz az, hogy meghatározzák mekkora lesz a fogyasztás a következő évben és pontosan mikor. Erre rátetéznek a megújuló energiaforrások is, ahol szintén nem lehet előrejelezni. Egy napsütéses és szeles napon rengeteg energiát állítanak elő, ami azonban többletté válhat ha nincs felhasználva, a többlet energiát pedig sok esetben elégetik.

A mindennapokat tekintve a következő zajlik; amikor a termosztát alacsony hőmérsékletet érzékel, a bojler automatikusan bekapcsol, pedig nem is biztos hogy szükség van rá. Bizonyos napszakokban nagy az energiafogyasztás, amihez hozzáadódnak az ilyen esetek is, teljesen feleslegesen.

A Robotina platformja pontosan ezt a problémát oldja meg. A platformhoz kötött készülékek elemzik a felhasználó energiafogyasztási szokásait és optimalizálják azt, vagyis nem adnak hozzá pluszt csúcsidőben ha az felesleges, amikor pedig többlet keletkezik, akkor felhasználja azokat. Az energiavállalatoknak pedig pontosabb adatok fognak állni rendelkezésére, így előre meg tudják határozni, hogy mikor van szükség több elektromosságra. Az elektromos autók megjelenése azt jelenti, hogy az országoknak sokkal erősebb hálózatokat kell építeni, ami rendkívül drága befektetés. A Robotina a kereslet és kínálat stabilizálásával el tudná azt érni, hogy nem kellene új hálózatokra költeni, hanem elég lenne a meglévőt használni, mivel a platform csökkenti a fogyasztást a csúcsidőkben és növeli, ha többlet keletkezik.

robotina-twitter

Forrás: Robotina, Twitter

BB: Vannak kollaboriációs lehetőségeitek a nagy energiaszolgáltatókkal?

TP: Először az olyan országokban fogunk tevékenykedni, ahol az energiapiac nem szabályozott, így például az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Ausztria. A Robotina a Goflex uniós projekt része, ennek keretében jelen vagyunk 3 városban is, ahol lényegében a korábban elmondottak szerint a kereslet és kínálat stabilizálásán dolgozunk, hogy ne kelljen óriási összegeket új hálózatokba fektetni, ha nincs szükség rá. A nagy szolgáltatók részéről óriási az érdeklődés

BB: Beszéljünk egy kicsit az ICO-ról, milyen stádiumban van és mikor fejeződik be?

TP: Február 21-én kezdődött az elővásárral, az ICO vásár pedig március 21-én indult. Az ICO elérte a sof cap-et, a gyűjtés tehát folytatódik tovább egészen április végéig bezáróan, a hard cap 28.5 millió dollár.

BB: Miért 0.5 ETH a minimum befektetés összege?

TP: Az első 2 ezer támogató egy HEMS rendszert kap ingyen az ICO befejezése után, ennek értéke több mint 200 dollár, ezért döntöttünk a minimum befektetés értéke mellett. Ezen a területen vélhetően ez az első olyan ICO, amely megoldást kínál az adatok gyűjtésére is, mert ha van egy platformod, akkor ott információkra is szükség van. Nekünk van termékünk, amely ezeket az információkat összegyűjti, a hálózatunk felé továbbítja, majd visszaküldi azokat a fogyasztás optimalizálása érdekében.

BB: Az ICO után mi a következő lépés, mikor jelentek meg a kriptotőzsdéken?

TP: Már dolgozunk ezen és a tervek szerint a lehető leghamarabb, már május környékén. Ami biztos, hogy a Crypto Orange-on keresztül lehet majd tokeneket venni, és vizsgáljuk a lehetőségét a többinek is. A helyzet az, hogy napi szinten változnak a tőzsdei regisztráció feltételei, ezért tehát lépésről lépésre haladunk. Úgy hisszük, hogy a kriptotőzsdéket érdekelni fogja a Robotina, mivel a platformunkba már bele vannak építve az applikációink, amik a ROX tokent fogják használni, és ez generálni fogja a kereskedést. Rengeteg lehetőséget kínálunk a szolgáltatóknak, például adatokat a fogyasztással kapcsolatban és nekik szükségük lesz ezekre az adatokra, és azért fizetni fognak. Ugyanez vonatkozik a csoportos vásárlásra, tehát lesz igény bőven a tokenekre.

BB: A Robotina több termékkel is rendelkezik, lesznek-e újak, vagy csak a meglévők frissülnek?

TP: Nem lesznek újak. Termékeink már régóta jelen vannak, többet már frissítettünk, tehát a fejlesztések középpontjában elsősorban a kapcsolódások állnak. Az adatok áramlása gyorsabb lesz és több információt tud majd szállítani. A platformmal kapcsolatban a fejlesztések fókusza a blokklánc technológia, itt még rengeteg a tennivaló.

A termékeink szíve a HEMS, amelynek a frissített verziója lényegében egy majdnem teljes smart home, a telefonodon keresztül tudod irányítani az otthoni készülékek ki és bekapcsolását és így tovább. A HEMS tehát kész, annyit kell csak tennünk, hogy hatékonyan működjön a platformunkkal együtt.

BB: A Hems tehát a legfontosabb termék, mondanál még példákat a többire?

TP: Van a HIQ, amely speciálisan okos otthonokra lett kifejlesztve és van a HEMS battery-built-in. Utóbbi termékünkből rengeteget értékesítünk Németországban, ahol egy 4 tarifából álló rendszer működik, ami azt jelenti, hogy a nap folyamán 4 különböző áron van az elektromosság. A rendszerünk kikalkulálja, hogy amikor az elektromosság olcsó, azt eltárolja az akkumulátorban, amikor pedig drága, akkor nem a hálózati, hanem az akkuban tárolt energiát használja fel.

robotina-hiq hálózat optimalizálás

Forrás: Robotina, Twitter

BB: Kik a versenytársaitok?

TP: Vannak jópáran, azonban mi vagyunk az egyetlenek akik vertikálisan integrálták az otthon-platform-szolgáltató közötti adatáramlást, a HEMS-nek köszönhetően. A többieknek nincs ilyen termékük.

BB: Mikor lesz a platform teljesen üzemképes?

TP: Már most is az, azonban a blokklánc technológia összekapcsolása a platformunkkal az év végére lesz kész.

Borítókép forrása: Robotina, Twitter