Minden, amit tudod kell a digitális nomád vízumokról

  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nem is olyan régen, a digitális nomádokra még csak furcsa hippiként tekintett a világ, akiknek érdekes módon mindig van elég pénzük, pedig látszólag nem dolgoznak, csak utazgatnak. A legtöbb ország nem is sejtette, miért is kellene velük foglalkozni, sőt, mindent megtenni, hogy minél több időt töltsenek náluk. Manapság azonban, egyre több kormányzat kezd ráébredni, hogy tartózkodási engedélyt adni a digitális nomádoknak kifizetődő üzlet. A legsikeresebb nomádok fiatalok, nem terhelik le a szociális ellátó-rendszert, viszont jól keresnek, és sokat is költenek utazásaik során, segítve a helyi gazdaságot.

Mivel a koronavírus járvány miatt világszerte mélypontra zuhant a turizmus, a kieső bevételek pótlását részben a digitális nomádok kiszolgálásában látják egyes országok. A 30-60 napos turistavízumok túl rövidek a digitális nomádok számára, így egy újfajta vízumot kellett kitalálni. Ez lett a digitális nomád vízum, amit általában egy évre bocsájtanak ki. A 14 napos karantén már nem is annyira megrázó annak, aki 12 hónapra érkezik az adott országba, viszont ha túl van rajta, inkább már el sem megy onnan.

Az állandó utazás sokféle kihívás elé állítja a digitális nomádokat. Az említett rövid távú turistavízumok nem segítik a hosszabb távú bázis kialakítását, pedig sokan szeretnének egy otthont, még ha nem is örökre. Adózási problémák is felmerülnek, ha nem lakik valaki sehol tartósan. Nehéz ugyanis megállapítani, hol is adórezidens és ez sokakat a szürke zónába terel. Sőt, a turistavízumok általában szigorúan tiltják is a munkavállalás bármilyen formáját, tovább bonyolítva a helyzetet. Ezekre a problémákra kezdenek válaszokat adni azok az országok, akik sorra jelentik be a saját digitális nomád vízumukat, egyfajta középtávú tartózkodási engedélyt nyújtva.

Lássuk, milyen feltételeket kínálnak szerte a világban, mivel versenyeznek a digitális nomádok kegyeiért! Egyenlőre még csak pár ország látta meg a lehetőséget, de több tervezi a bevezetésüket, például Horvátország és Indonézia is.

Észtország

Észtországról az elmúlt 10 évben mindenkinek egyfajta haladó állam jut eszébe. Ők már nagyon régen rájöttek, hogy az innovatív cégeket és embereket érdemes kiszolgálni jó infrastruktúrával, kedvező adórendszerrel és pofonegyszerű, elektronikus, angol nyelvű ügyintézéssel. Nem meglepő, hogy a digitális nomádoknak is kínálnak valamit. Az e-residency programjukat kiterjesztették, és aki 3500 eurónyi jövedelmet fel tud mutatni, azt tárt karokkal várják, maximum egy éves tartózkodásra. Ott Vatter, az e-residency program igazgatója így vélekedik: “Abban hiszünk, hogy az országok versenyben állnak a legjobb és legtehetségesebb állampolgárokért. A program célja nem az, hogy megadóztassuk az embereket, ennél sokkal szélesebb körű: be akarjuk őket vonni az észt gazdaságba.” A jelentkezés a programra mindössze 100 euró, ami abszolút jelképes.

Kapcsolódó: Észtország a digitális köztársaság: digitális személyi és blokklánc a jövő

Tallin óváros, Észtország ©Ilja Orehov

Grúzia

Grúzia egy igazi rejtett kincs, saját nyelvvel és rendkívüli kultúrával. Fejlett ország, kedvező klímával és nem utolsó sorban a megélhetés költségei is sokkal alacsonyabbak az európai átlaghoz képest. Amennyiben bizonyítani tudod, hogy a megélhetésed (minimum 2 ezer dollár havonta) és az egészségügyi ellátásod biztosított, már adják is a vízumot! Sőt! Grúziában az összes EU-tagország állampolgára 1 évig vízummentesen tartózkodhat, de a legtöbb amerikai kontinens egyik országának lakosa se panaszkodhat: ők is vízummentesen tartózkodhatnak az országban legalább 90 napot.

Kapcsolódó: Grúzia egykori miniszterelnöke szerint a blokklánc az Ipar 4.0 motorja

Tbiliszi, Grúzia ©Jaanus Jagomägi

Barbados

Barbados a legjobban kereső digitális nomádokat szeretné magához csábítani, legalábbis látszólag. Ugyan 50 ezer dolláros jövedelmet várnak el, de ezt elég megígérni, miszerint ekkora bevételre számítasz az elkövetkező év során – az üzleti tervek pedig néha változnak. Ugyanakkor, a programra jelentkezés 2 ezer dollárba kerül, szóval ők már a papírok kitöltésekor jól jártak. A 2 ezer dollárért cserébe ők is 12 hónapos legális tartózkodást ígérnek.

Kapcsolódó: Szupergazdagok vagyonáról szivárogtatott a hacktivista

Barbados ©Anthony Ingham
Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.