Történelmi csúcson a Bitcoin Lightning használata

A makrogazdasági problémák és a kriptovaluták árproblémái ellenére a bitcoin második réteges fizetési megoldása, a Lightning Network továbbra is szárnyal. Nemrégiben a hálózat kapacitása elérte az 5000 BTC-t és a bitcoin közösség továbbra is nagyon támogató a Lightning irányában. Aki nem tudná, a Lightning Network segítségével a felhasználók sokkal gyorsabban és olcsóbban tudnak egymásnak bitcoint küldeni, mintha a normál láncon tennék ugyanezt. És minél nagyobb a hálózat kapacitása, annál nagyobb az elérhető likviditás. Így pedig még gyorsabb lesz a fizetések sebessége és még nagyobb tranzakciószám lesz elérhető.

A Bitcoin Lightning most már megkerülhetetlenül fontos tényező

Az először 2018-ban megjelent Lightning Networköt sokáig kritikák érték, egyes bitcoin rajongók és influenszerek arról cikkeztek, hogy senki nem fogja használni a hálózatot. Viszont idén júniusban már a 4000 BTC kapacitást is elérte a Lightning. És most már a világ sok helyén kifejezetten népszerű lett. Például El Salvadorban, Gibraltáron vagy éppen Afrikában. Főleg azokon a helyeken lett fontos tényező, ahol gyakoriak és fontosak a mikrotranzakciók. A most elért 5000 BTC-s kapacitás ugyan kifejezetten fontos metrika, viszont a fizetési sebesség még ennél is nagyobb ütemeben növekszik.

Lightning Capacity

Az egykor csak néhány bitcoin maximalista és fanatikus által használt Lightning hálózatát ma már a nagy cégek is kerülgetik. Nemrégiben a MicroStrategy Bitcoin Lightning szoftvermérnököt kezdett el keresni, miközben a Jack Mallers vezette Strike 80 millió dollárt szerzett befektetőktől a kereskedők és áruházak fizetési rendszereinek megreformálására. És hát a konkluzió a végén az, hogy minél több BTC a kapacitás a Lightningon és minél több csatorna fut egymással párhuzamosan, annál demokratikusabb és decentralizáltabb a bitcoin tranzakciók világa is.