Hamarosan jön az anonimitás szintjét növelő funkció a Trezor tárcákba is

A héten a hidegtárcákat gyártó Trezor és a Coinjoin coinmixer beépített szolgáltatásáról is ismert Wasabi kriptotárca bejelentette, hogy közös projekten dolgoznak. Ennek keretében megpróbálják integrálni a Coinjoin keverési funkcióját a hidegtárcákba is.

Minden erővel a teljes anonimitás megteremtéséért küzd a Wasabi és a Trezor

Még vasárnap tweetelt róla a Wasabi, hogy a tervek szerint a “Coinjoin mixerrel felszerelt hidegtárcák valamikor jövőre érkeznek majd..”. A Coinjoin egy olyan, anonimitást elősegítő folyamat, amelynek segítségével több fél tranzakcióit keverik össze egy poolban. Így próbálják elrejteni a források származási helyét. A hír egyébként nem sokkal azután érkezett, hogy az amerikai kormány szankciókat vezetett be az Ethereum mixelő applikáció, a Tornado Cash ellen. A Tornado Cash szintén egyfajta Coinjoin funkciót, valamint az úgynevezett nem interaktív zéró tudás bizonyításon alapuló zk-SNARK evidenciákat használja. Ez utóbbiak lehetővé teszik, hogy úgy bizonyítsuk egy másik félnek egy információ valódiságát, hogy magát az információt nem is fedjük fel.

Wasabi

Viszont azért ezekkel az anonimitást lehetővé tevő mixelő funkciókkal kapcsolatban is felmerülnek aggályok. Még idén februárban a Chainalysis állította azt, hogy képesek voltak visszafejteni a Wasabi tranzakciókat. És így azonosítottak is egy 2016-os csalásban résztvevő hackert. Pontosan ezért is kezdte el használni a Tornado Cash a Coinjoin mellett a zk-SNARKs evidenciákat. Így akarja erősebbé tenni az anonimitást elősegítő funkciót. Azt, hogy a Trezor hidegtárcáinál mikor kerül bevezetésre pontosan a Coinjoin mixelés, még nem tudni, minden forrás a jövő évről beszél.