Az új EU-s szabályozás után a DeFi nem biztos, hogy decentralizált tud maradni

Az Európai Unióban hamarosan érkező új szabályozások komoly döntésekre kényszeríthetik a decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokat. Ami valahol nem is biztos, hogy annyira rossz lesz. Tekintve, hogy a gondot az jelenti, hogy számos DeFi protokoll centralizált front-enddel rendelkezik és közvetítőket használ.

Az EU kriptovaluta-piacokról szóló rendelete (MiCA), amely 2024 végén lép teljes mértékben hatályba, megköveteli, hogy a DeFi protokollok ugyanolyan engedélyezési és “Ismer meg Ügyfeled” (KYC) követelményeknek feleljenek meg, mint a hagyományos pénzügyi szolgáltató cégek. Ez azért komoly kihívást jelent a többség számára. A választási lehetőség a DeFi protokollok számára egyszerű. Vagy egy jóval kevésbé központosított “hibrid pénzügyi” (HyFi) modellre váltanak, hogy megfeleljenek az uniós szabályozásoknak, vagy teljesen decentralizáltak lesznek.

Pontosan mivel állnak szemben a DeFi protokollok?

Az új uniós szabályozáson belül a teljesen decentralizált protokollok mentesülnek a MiCA-követelmények alól. Több jogász is tanulmányozta a vonatkozó részeket a szabályozásban, és aggályosnak látják, hogy nem teljesen tiszta, mit jelent a közvetítő nélküli működés és a teljes decentralizáció. Hiszen az okosszerződések már önmagukban sem alkalmasak arra, hogy a teljes decentralizáció látszatát keltsék. Mert a cégek használhatják az okosszerződéseket arra, hogy kriptoszolgáltatásokat nyújtsanak a nevükben. Ilyen esetekben az okosszerződés csak egy eszköz. Kizárólag természetes és jogi személyek rendelkezhetnek jogokkal és kötelezettségekkel, tehetnek jognyilatkozatokat vagy nyújthatnak és fogadhatnak szolgáltatásokat így pedig lehetnek egy törvény hatálya alá tartozók. Ennek megfelelően ha egy kriptoeszköz szolgáltatást közvetítő nélkül, teljesen decentralizáltan lehet elérni, akkor az nem tartozhat a MiCA hatálya alá.

A 2024 végén érkező szabályozás valószínűleg ketté fogja szakítani a szektort. Sok DeFi projekt dönthet úgy, hogy teljesen decentralizált lesz és így kimozdul a szabályozó hatály alól vagy elkezdenek elmozdulni egy HyFi-modell felé. A jogászok azt javasolják minden érintett platformnak, hogy vegye fel nemzeti szabályozó hatóságával a pontos tisztánlátás érdekében. A DeFi szektor több megoldási módot is alkalmazhat a decentralizáció biztosítására, amelyek közül az egyik fontos a weboldal front-endek decentralizálása. A decentralizált webtárhely egy weboldal számára a fejlett kriptográfiát alkalmazó peer-to-peer (P2P) szervereken történő telepítést jelenti. Thomas Kroes, az Urbit – egy nyílt forráskódú, P2P decentralizált szerverüzemeltető platform – ügyvezető igazgatóhelyettese a Cointelegraphnak kifejtette, hogy a decentralizált tárhely védelmet nyújt a front-end szolgáltatások számára, mivel azokat nem lehet leállítani. Elmondta, hogy még az Urbit sem tudná eltávolítani a csomópontjain lévő tartalmakat, ha akarná.

A DeFi jövője

Szóval akárhogy is döntenek a platformok, az biztos, hogy a DeFi jelentős része egy olyan szektorrá alakul, ami jóval közelebb kerül majd a hagyományos pénzügyekhez. A szabályozó hatóságok pedig egyre nagyobb figyelmet fordítanak a DeFire, ahogy az ágazat fejlődik és egyre népszerűbbé válik. Ezt mutatják az EU MiCA szabályozása és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) a népszerű DeFi protokollok elleni intézkedései is. 2024. április 10-én az Uniswap lett az első decentralizált protokoll, amely a SEC-től figyelmeztetést kapott, hogy olyan szabálysértéseket találtak a protokollnál, amelyek miatt bíróság elé vihetik a platformot. És akkor mi lehet a menekülőút? Több cég úgy gondolja, hogy a nagy, hagyományos pénzügyi befektetők bevonása segíthetne stabilizálni a DeFi helyzetét. De az ő bevonásukhoz rengeteg feladat vár még elvégzésre, tekintve, hogy ezek a cégek nem is tudják, hogy legálisan használhatnak-e ilyen termékeket.