Három dolog ami a bitcoin végét jelentheti az MIT szerint

Az MIT Technology Review korábban megjelentett cikkében három olyan piaci szereplő beavatkozását tárgyalja, melyek a bitcoin végét jelenthetik a jövőben. Három teoretikus elgondolás a kriptopénz világ jövőjéről.

1. Kormányzati beavatkozás

Fedcoin okozza a bitcoin végét?A cikk szerint az első lehetőség, hogy a kormány egyszerűen átveszi a bitcoin létrehozásának jogát – azaz létrehoz egy Fedcoint, egy olyan kriptopénzt, mely mögött az amerikai központi bank áll.

Az új blokkláncon a jelenlegi pénzügyi intézmények dolgoznának bányászként, akik a tranzakciók hitelesítéséért felelnének. A közvetlen, felhasználók közötti rendszer helyett egy centralizált pénzügyi intézmény központú hálózat jönne létre. Tehát minden marad a régiben, csak használjuk a blokklánc technológia újításait.

2. Beavatkozás a közösségi média oldaláról

A Facebook okozza majd a bitcoin végét?A másik opció szerint a Facebook lopakodó üzemmódban veheti át a bitcoin feletti uralmat. Amennyiben a közösségi média oldal mindenkinek saját BTC kriptopénz tárcát nyújtana számos lehetőség nyílna meg. Az üzleti modell hosszútávú működőképessé tétele érdekében a felhasználókat kriptopénzzel jutalmazhatnák, ha például reklámokat néznek meg. Vagy egy másik lehetőség, hogy reklám mentes felhasználói élményt nyújtanának, ha a felhasználó gépe a háttérben bányászhatna a cég javára. Ha elég felhasználót és bányászt tudna maga mellé állítani, akkor ez lehetne a vállalati Fedcoin alternatíva a cikk szerint.

Mindemelett a Facebook akár a saját kriptopénzét is kibocsáthatná, mint ahogy a Telegram is megtette az idei rekord összegű 1,7 milliárd dolláros ICO-jával.

3. Millió egy új kriptopénz létrehozása

A sok altcoin okozza majd a bitcoin végét?Az MIT szerint a harmadik opció, mely során rengeteg új, bitcoinhoz hasonló kriptopénz jön létre már folyamatban is van. A cégek egyre nyitottabbak a kriptopénzekre, szinte naponta jelenik meg egy új token kibocsátás. Ha egy projekt kellő népszerűségre tudna szert tenni, azzal végérvényesen ki tudná törölni a bitcoin szerepét a köztudatból a szerzők szerint.

Emellett a legtöbb projekt pedig pont a bitcoin eredeti céljait tűzi ki: az anonim tranzakciókat. Viszont egyre többször felmerül, hogy például az amerikai NSA folyamatosan dolgozik azon, hogy az egyes bitcoin címeket természetes személyekhez rendelje Edward Snowden dokumentumai szerint. Ha ez valóban így van, akkor pedig akár nyomást is tudnak gyakorolni a legnagyobb és legfontosabb bitcoin bányászokra.

Az MIT szerzői arra jutnak, hogy ha a kriptopénzek kellően széreskörben elterjednek majd a jövőben, az fogja majd igazán eldönteni, hogy beteljesül-s Satoshi Nakamota eredeti víziója és ha igen, milyen formában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük