Három hónapon belül kártérítést kaphatnak a Cryptopia-saga áldozatai

A Cryptopia kriptotőzsdét 2019-ben érte kibertámadás, amely során több millió dollárnyi ügyfélvagyont loptak el a platformról. A jogosult felhasználók a jelentések szerint az elkövetkező három hónapban kaphatják meg az első kártérítéseket.

Végéhez közelít a becsődölt Cryptopia kriptotőzsde sagája – és a jelek szerint megnyugtatóan végződhet a történet. A kereskedési platform nemrég tette közzé kártérítési stratégiáját. Mint köztudott, a tőzsdét még 2019-ben érte kibertámadás. Az elmúlt időszak bizonytalansággal és jogi hercehurcával volt tele. Az új-zélandi székhelyű platform csapata most mindent megtesz azért, hogy a támadás során érintett felhasználók megkönnyebbülhessenek.

Vissza akarják juttatni az elveszett ügyfélvagyont

A 2019-es támadás során a tőzsde több millió dollárnyi tokent vesztett el. Annak ellenére, hogy felszámolási kérelmet nyújtottak be, a tőzsde ugyanúgy szeretné visszajuttatni felhasználók által elveszített bitcoin és DOGE kriptovalutákat.

Az új-zélandi Wellingtonban folyó csődeljárás során a bíróság március 1-én engedélyezte a Cryptopiának, hogy megkezdje a visszaosztási folyamatot. Mindez reménnyel töltheti el azokat, akik 2019 óta várnak a pénzükre. A jelentések szerint a jogosult felhasználók az elkövetkező 3 hónap során kaphatják vissza pénzüket vagy kezdetben annak egy részét.

Az érintetteknek egy követeléskezelő oldalon meg kell adniuk a tárcacímüket, amelyre a felszámoló átutalja a szóban forgó összeget. Ha a tulajdonos olyan joghatóságban él, amelyben a kriptotranzakciók tiltottak, akkor az utalás fiat valutában fog megvalósulni. Az eljárás során problémát jelentett, hogy 2023. október 13-ig csak a jogosultak 13,87%-a regisztrált a szükséges portálon, miközben a megszólítottak közel 85%-a (a tőzsdén lévő vagyon alapján) reagált valamilyen formában a kártérítési megkeresésre.

A kibertámadást 2019. január 14-én erősítette meg a Cryptopia, majd azonnal felfüggesztett minden kereskedési tevékenységet. A tőzsdének – amely addig nagyobb incidensek nélkül működött – a kriptoközösség ellenérzésével kellett szembenéznie. Hogy a végzetes esemény előtt milyen jelek utaltak a platform megbízhatatlanságára, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A Cryptopia azóta sem üzemel. Bár a kárfelmérés konkrét eredményét nem tették közzé, elmondásuk szerint szorosan együttműködnek a hatóságokkal, beleértve az új-zélandi rendőrséget és a High Tech Crimes Unitot is az elkövetők kézre kerítése érdekében.

A Cryptopia volt alkalmazottja is bekavart

A kibertámadáson kívül a Cryptopiának egyéb problémákkal is szembe kellett néznie. Egy volt alkalmazott például 2021-ben használta ki a platform egy biztonsági rését, és tovább súlyosbította a pénzügyi zűrzavart. Az incidens során 176 ezer dollárnyi kriptoeszközt lovasított meg, miközben felhasználói adatokat is ellopott. A bíróság előtt két vádpontot ismert el: különleges jogviszonyban álló személy által elkövetett lopást és 1000 dollárt meghaladó értékű lopást. A meg nem nevezett személyt egy helyi bíróság bűnösnek mondta ki, amely jelentős előrelépés volt a teljes Cryptopia-sagában.

További cikkeink a Cryptopia-csődről:

A kártérítéssel kapcsolatos legfrissebb információk ezen a weboldalon keresztül érhetők el.