Dél-Koreában nincs több anonim kriptopénz kereskedés

A dél-koreai kormány csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben megtiltja az országban működő tőzsde és váltó cégeknek, hogy anonim kriptopénz kereskedés szolgáltatást nyújtsanak az ügyfeleiknek.

Nincs több anonim kriptopénz kereskedés Dél-Koreában

A helyi hírügynökség csütörtök hajnalban közölte le a dél-koreai kormány üzenetét, melyet az összes jelentősebb média átvett a nap során. A Yonhap dél-koreai hírügynökség által közreadott miniszteri nyilatkozat azután került napvilágra, hogy a kormány vezető döntéshozói tanácskoztak a kriptopénzek helyi szabályozása kapcsán.

A nyilatkozat szerint az országban mostantól nem lesz mód anonim kriptopénz kereskedés lebonyolítására. Az iparági felügyeletet szeretné javítani a dél-koreai kormány azzal, hogy azonosításhoz kötik a kriptopénzek adás-vételét. A bankok sem nyithatnak virtuális számlákat a kriptopénz tőzsdéknek a jövőben. A nyár folyamán Oroszország is hasonló szabályozási környezetet teremtett az orosz kriptopénz tőzsdék számára.

A jövőben tehát csakis kizárólag olyan számlákon lehet majd Dél-Koreában kereskedni, amelynek tulajdonosa végigment azonosítási folyamaton. A kormányzati szigorítás szerint tehát az országban működő kriptopénz tőzsdéknek ki kell dolgozniuk a KYC ügyfélazonosítási folyamataikat, hogy megfeleljenek a helyi szabályozásnak.

Az országban működő Bithumb tőzsdén a világ bitcoin kereskedésének jelentős százaléka zajlik, mióta az ősszel Kína kitiltotta a kriptopénz kereskedést az országból.

Figyelmeztetnek a kockázatokra

A miniszteri nyilatkozat mindössze egy órával azután érkezett, hogy a dél-koreai pénzügyi felügyelet figyelmeztetést adott ki a bitcoin kapcsán. A sajtónyilatkozaban arra hívják fel a figyelmet, hogy a bitcoin buborék kipukkadhat a közeljövőben, és ezt Choe Heung-Sik, a pénzügyi felügyelet elnöke is megerősítette.

De nem csak a dél-koreai pénzügyi felügyelet figyelmeztet a kriptopénzekkel kapcsolatos veszélyekre. A Magyar Nemzeti Bank, mely az országban az utóbbi időben a pénzügyi szektor felügyeletét is ellátja szintén tegnap adott ki közleményt, melyben a token kibocsátások, azaz ICO-kkal kapcsolatos kockázatokra hívták fel a figyelmet.

Az ICO-k rendkívül kockázatos és igen spekulatív befektetési formáknak számítanak. A tokenek ára ugyanis általában rendkívül ingadozó, és előfordulhat az is, hogy a befektetők huzamosabb ideig nem tudják visszaváltani őket, azaz likvid (másodlagos) piaccal nem feltétlenül rendelkeznek.

Ez áll a MNB közleményében, melyet az Európai Értékpapír-piaci Hatósággal együttműködve több európai felügyeleti szerv is megjelentetett a napokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.