Háromszoros hasherővel kerül a boltokba az Antminer ZCash bányász

A kriptovaluta bányászhardver gyártó Bitmain új Zcash bányásza háromszoros hasherőt tesz le az asztalra a korábbi változatához képest.

A cég kedden jelentette be a hírt. Az ASIC hardver Antminer Z11 Equihash algoritmusú érmék bányászatára képes, többek között Zcash, Komodo, Horizen és Hush coint lehet vele vájárkodni.

Állítólag a termék hashereje eléri a 135K sol/s (másodpercenkénti megoldás) hasherőt is ami háromszor olyan erős mint a cég korábbi Equihash bányásza, az Antminer Z9, amit múlt év májusban került piacra. A sol/s voltaképp megfelel a H/s (másodpercenkénti hash) mértékegységnek, ami a kriptovaluta bányászat során kreált másodpercenkénti hashszámot jelöli.

Az Antminer Z11 már 12 nanométeres chipet tartalmaz ami a belső áramköri elrendezése révén akár 60%-kal hatékonyabb energiafelhasználás szempontjából mint a Z9.

Antminer ZCash bányász a Z11

A Z11 valamivel könnyebb lesz a Z9-el szemben, 5.4 kg-t nyom

A Bitmain pont akkor dobta piacra múlt évben az Antminer Z9-esét, mikor a Zcash közösség azon vitatkozott, hogy vajon érdemes-e a konszenzus algoritmusát ASIC rezisztensre frissíteni. Az ASIC rezisztencia azt jelenti, hogy a hálózat munkájából kizárásra kerülnek az ASIC hardverek, melyek egy sokkal erősebb hashelési kapacitást tudnak felmutatni a szimpla videokártyás bányászattal szemben.

A Zcono konferencián azonban a Zcash közösség leszavazta a frissítést és helyette a kutatási erőfeszítéseket a hálózati szabályok átírására összpontosítja és ezáltal téve idejétmúlttá az ASIC bányászokat (és feltehetően a proof-of-work konszenzus algoritmust is).

A Bitmain a múlt hónapban mutatta be új 7 nanométeres bányászprocesszorát a BM1397-et, mely az újgenerációs SHA256 algoritmusú (bitcoin, bitcoin cash) Antminer bányászok motorja lesz.

A Bitmain által fejlesztett ASIC hardverekkel szemben nem csak a Zcash közösségen belül nőtt meg az aggodalom. A másik privátcoin, a Monero fejlesztői által a napokban kiadott frissítésben egyenesen búcsút int az ASIC bányászhardvereknek és lehetetlenné teszi, hogy magasan specializált áramkörökkel lehessen gyorsabban és hatékonyabban XMR-t bányászni.

Töltsd le a BRAVE böngészőt és keress BAT tokeneket!