Háromszorosára emelték a bányászok áramdíját Üzbegisztánban

Üzbegisztánban a kormány 300%-os emelést jelentett be a kriptovaluta bányászati áramdíjakra.

2019. augusztusban már voltak áremelésre vonatkozó jelek, mikor Shavkat Mirziyoyev elnök elfogadta azt az energiatakarékossági és racionalizációs törvényt, ami az energiaszektor modernizálását célozza.

Pedig az ország kifejezetten baráti politikát folytat a kriptókat illetően. Mirziyoyev elnök a múlt évben hagyott jóvá egy állami blokklánc fejlesztési alapot. Az alap elsődleges feladata, hogy integrálja a blokkláncokat a különböző kormányzati adminisztrációs ágazatokba az egészségügy, oktatás és kultúra területén. A szervezet felel a nemzetközi blokklánc és bányászati befektetők országba csábításáért is. A kriptovaluta bányászatot szintén a múlt évben legalizálták.

Szintén a múlt évben legalizálták a kriptovaluta kereskedelmet, adómentességet biztosítva a kereskedők számára. A törvény szabályozza a külföldi állampolgárok ilyen típusú aktivitását is – feltehetően a kínai befektetők miatt – az országban. Például külföldiek kriptovaluta kereskedelmet csak helyi bejegyzett cégen keresztül folytathatnak, aminek kezdőtőkéje legalább 710 000 dollár kell legyen. Ezért cserébe adómentes tevékenységet kapnak, valamint mentesülnek a részvénypiaci szabályozás alól.

(Forrás: regulation.gov.uz)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük