Hat tőzsde közül egy Coinbase listázásnak van a legnagyobb hatása az árfolyamokra [Tanulmány]

A Messari kriptovaluta elemzőcég kutatása szerint a hat legnagyobb kriptotőzsde közül a Coinbase listázások befolyásolják a leginkább a digitális eszközök árfolyamait.

A “Coinbase-hatásként” emlegetett jelenséggel a tanulmány azokra az esetekre utal, mikor rövid távú pozitív árfolyam hatás jelentkezik egy eszköz tőzsdei bevezetésekor, amit elsősorban a korábbihoz képest sokszoros likviditás-kitettség eredményez.

Roberto Talamas, a Messari kutatója, a jelenség vizsgálatához hat centralizált kriptotőzsdét vett majd vizsgálta meg azok eszközárakra gyakorolt ​​hatásait. A tanulmányban vizsgálta a Coinbase mellett a Binance, Gemini, Kraken, OKEx és FTX eszközárakra gyakorolt hatásait is.

Mindegyik tőzsdén történt listázáskor öt napig figyelte a kumulatív hozamok eloszlását, melyből megállapította, hogy

Nem nagy meglepetésre, a Coinbase listázások átlagos hozama a legmagasabb, 91%, de egyben a legszélesebb az eloszlásuk, -32% és 645% között mozog.

Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a Coinbase listázások magasabb hozamot eredményeznek a többi tőzsdéhez képest, de ugyanakkor a Messari “több kiugró értéket” is rögzített a Coinbase esetében, ahol “hatalmas megtérülés volt tapasztalható [és ezáltal] drasztikusan torzítja az átlagot a megtérülés eloszlás jobb oldala felé.” Az egyik ilyen kiugróan magas megtérülés a decentralizált piactér és közösség, a district0x listázással járó 645%-os áremelkedés (még 2018-ban), és a személyazonosság-hitelesítő Civic 493%-os tokenének árnövekedése.

Mindezek ellenére a Messari kutató hozzáteszi:

A kiugró értékek ellenére továbbra is nyilvánvaló, hogy egy Coinbase listázásnak van az árfolyamra gyakorolt legnagyobb hatása átlagosan 29%-os ötnapi megtérüléssel. Ezek az eredmények névértéken véve azt sugallják, hogy a tőzsdei jegyzések, különösen a Coinbase-n, többször vezet az eszköz értékének növekedéséhez.

A Coinbase tavaly adatai szerint 43 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, akik közül 2.8 millió havonta aktív. Állításuk szerint több mint 100 országban kínálnak szabályozott kriptovaluta váltást, és a 7000 intézményi ügyfelük mellé 115 000 ökoszisztémán belüli partnerrel is együttműködnek. Jelenleg 53 digitális eszköz váltását teszik elérhetővé, a Coinbase-n és a Coinbase Pro-n.

Érdemes lenne megvizsgálni a szektoron kívüli pénzügyi intézetek listázási hatását is megvizsgálni a kriptovaluták árfolyamára. A Grayscale intézeti kriptovaluta eszközkezelő alig egy hónapos bejelentése hatására, miszerint 23 digitális eszköz felvételét fontolgatja, a csillagokba repítve azok árfolyamait (és még csak nem is konkrét bevezetésről volt szó).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük