Egy hatalmas bálna áll az idei áremelkedés mögött?

Egy titokzatos egymilliárd dolláros alap mozgatja idén a kriptodeviza-piacot? A Lookonchain szerint a rejtélyes alap pénzt kezdett önteni a piacra idén, közvetlenül az árfolyamok megugrása előtt.

A nagybefektetők, az “okos pénz” (smart money) figyelésére szakosodott Lookonchain szerint egy titokzatos alap kezdett pénzt önteni a kriptodeviza-piacra közvetlenül a piaci kiugrás előtt, ez év elején. Az elemzőcsoport szerint “az alap 2022. december 7-én kezdte el kivonni a Circle-ből az USDC-t”. Sőt, ez az alap jelenleg is több mint egymilliárd (a dollárhoz kötött) USDC stabilérmét birtokol.

Az Ethereumot mozgatta?

A titokzatos alap az USDC-t öt címen keresztül USDT-re cserélte, és az összeget kriptodeviza-tőzsdéken helyezte el. Az elemzők megállapították, hogy az Ethereum (ETH) árfolyama emelkedett, valahányszor az alap USDC-t vett ki a Circle-ből. Az alap műveletei és az Ethereum (ETH) ára közötti hasonlóság miatt egyesek úgy vélik, hogy a kettő között kapcsolat lehet – írja a Watcher.guru.

A bitcoin és az ether árfolyama, három hónap. (Tradingview.com)
A bitcoin és az ether árfolyama, három hónap. (Tradingview.com)

Az alap aktivitása olyannyira felkeltette a kriptopénz-közösség figyelmét, hogy sokan egyenesen úgy gondolják, ez állhat az árfolyamok év eleji megugrása mögött. Ráadásul nincs konkrét információ arról, hogy ki áll a nagy pénztömeg hátterében. Egyesek úgy vélik, hogy gazdag befektetők egy csoportjához tartozhat. Mások szerint egy intézmény lehet, amely a kriptodeviza-piaccal kapcsolatos nagy bejelentésre készül.

Az alap miatt esett a piac csütörtökön?

A kriptodeviza-piacon csütörtökön eléggé süllyedtek az árak, a teljes piaci kapitalizáció 2,2 százalékkal csökkent. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az alapnak bármi köze lenne ehhez. Ehelyett a piacon a befektetők inkább szabályozási kérdések miatt aggódhatnak.

A csütörtöki esést inkább az a hír válthatta ki, hogy az Egyesült Államok Értékpapírtőzsdei Felügyelete (SEC) vizsgálja a neves Kraken kriptodeviza-tőzsdét, mert az állítólag megszegte az értékpapírtörvényeket. Ráadásul Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója a Twitteren hosszasan írt a pletykákról, miszerint a SEC be akarja tiltani a kriptopénzek stake-elését (letétbe helyezését vagy lekötését) az Egyesült Államokban a lakossági ügyfelek számára.

Mindkét fejlemény megijeszthette a befektetőket, akik amúgy is idegesek a lehetséges szabályozás-változásokkal kapcsolatban. Az FTX-ügy és a többi tavalyi botrány arra késztetheti a törvényhozókat és hatóságokat, hogy szigorú szabályozást próbáljanak bevezetni a kriptodeviza-szektorban.

Címlapkép forrása: Pixabay.com