Szabályozás nélkül tényleg nincs értelme a kriptónak?

Az FTX összeomlása óta hatalmas hangsúly került az iparág körüli szabályozás szükségességére. Sokan úgy vélik, enélkül egyszerűen nincs értelme a kriptónak.

A kritpopiaci vezetők és politikusok az iparág szabályozását akarják. November 28-án, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Christine Lagard “abszolút szükségszerűnek” nevezte azt az Európai Unió számára.

Eközben Maxine Waters, az Egyesült Államok képviselőházának pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának elnöke bejelentette, hogy a törvényhozók egy december 13-i vizsgálat keretében vizsgálni fogják az FTX összeomlását.

Egy megfelelő keretrendszer ellenében meg lehetett volna akadályozni az FTX katasztrófát?

Az Egyesült Államok egy szenátora és kripto támogatója, Cynthia Lummis a Financial Times szerint az FTX összeomlását a kongresszus számára ébresztőnek nevezte.

A Financial Times kripto- és digitális eszközökkel foglalkozó csúcstalálkozóján adott interjújában Lummis azt mondta, hogy az általa idén benyújtott kétpárti törvényjavaslat megakadályozta volna az FTX összeomlását, mivel a szabályozók “azonnal” láthatták volna az olyan gyanúra utaló jeleket, mint egy tőzsde küszöbérték alá esése.

“Ezek olyan dolgok, amelyek az FTX esetében adottak voltak. Beindíthatták volna a vészharangokat, amelyek szabályozási végrehajtási intézkedéseket és a szövetségi szabályozó ügynökségek általi felülvizsgálatokat vontak volna maguk után” – magyarázta.

A kriptorendszer szabályozására vonatkozó álláspontját előadva kijelentette: “Remélem, hogy [az FTX összeomlása] rávilágított a kongresszus azon tagjaira, akik nem szántak időt arra, hogy többet megtudjanak erről az eszközosztályról, és rájöttek, hogy itt az ideje hogy többet foglalkozzanak vele, hogy megfelelő szabályozásban részesülhessünk”.

Az FTX összeomlása után az olyan szabályozó szervekre, mint az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC), nyomás nehezült. Tom Emmer amerikai kongresszusi képviselő bírálta a SEC elnökét, Gary Genslert. Emmer szerint: “A végére kell járnunk ennek az ügynek – meg kell értenünk, hogy Gary Gensler és a SEC miért nem végezte a munkáját”.

Eközben a Binance Meetup Nicosia részeként a Nicosiai Egyetemen tartott színpadi beszélgetésen a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao elmondta, hogy a szabályozás szerinte is segítheti az iparág fejlődését. “Védheti a fogyasztókat” és megfelelő következményeket eredményezhet azokkal szemben, akiket törvénysértésen kapnak.

Úgy látszik mindenki egyetért abban, hogy a szabályozás nélkülözhetetlen

Stephanie Link, a Hightower Advisors befektetési tanácsadó befektetési stratégája és portfóliómenedzsere szintén több szabályozást sürgetett, kijelentve, hogy a kriptó “megtört és irreleváns”, amíg nincs szabályozás.

“Miért folytatjuk a kriptóról szóló vitát? Megtört és irreleváns. Amíg nincs szabályozás.” – írja tweetjében Link.

Jon Cunliffe, a Bank of England helyettes kormányzója szerint a kriptovalutákat és a kapcsolódó szolgáltatásokat nagyobb szabályozás alá kellene vonni.

A múlt hónapban Mairead McGuinness, az EU pénzügyi szolgáltatási biztosa is sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy hozzanak létre átfogó új kriptorendeleteket és nemzetközi iparági szabványokat.

Tom Dunleavy, a Messari kriptoanalitikai cég vezető elemzője a Twitteren közzétett november 28-i bejegyzésében hasonlóan szabályozáspárti hangvételű véleményt fogalmazott meg. Megjegyezte, hogy a kriptó körüli egyértelműbb szabályozása megnyitja az utat “az új befektetők tömeges áramlásához”.

A kriptoelemző idézte a Coinbase 2022-es intézményi befektetői digitális eszközök kilátásait vizsgáló felmérését, amely szerint a kriptóba való befektetést fontolgató válaszadók több mint fele aggódik a bizonytalan szabályozási környezet miatt.

Múlt héten a banki és pénzügyi szolgáltató JP Morgan azt mondta, hogy az FTX összeomlása után arra számít, hogy még sürgetőbb lesz egy egységes keretrendszer létrehozása. A cég szerint a szabályozást valószínűleg a hagyományos pénzügyi rendszerből importálják majd.“Ezzel a kripto-ökoszisztéma konvergenciáját okozva a hagyományos pénzügyi rendszer felé”.