Hatalmas hóvihar az Egyesült Államokban: a bányászcégeknek le kellett állniuk

Az Egyesült Államokban a sarkvidéki pusztító hóvihar már legalább 34 halálos áldozatot követelt, és a hőmérséklet veszélyesen fagypont alá süllyedhet. A szélsőséges időjárási körülmények közepette több Bitcoin bányász önkéntesen csökkentette vagy leállította működését, hogy segítse a küszködő elektromos hálózat működését.

Az extrém időjárás a kanadai határon lévő Nagy-tavaktól a mexikói határ mentén húzódó Rio Grandéig terjedt. Az Egyesült Államok lakosságának mintegy 60%-át érintette valamilyen téli időjárási figyelmeztetés vagy figyelmeztetés, és a Sziklás-hegységtől keletre az Appalache-hegységig a hőmérséklet drasztikusan a normális alá süllyedt.

A vihar negatív rekordokat hozott Karácsonyra a Bitcoin bányászat számára

A vihar miatt a Bitcoin-hálózat átlagos hash-rátája jelentősen csökkent. A december 21-i 252,98 EH/s-ról december 24-ére 156,36 EH/s-ra esett vissza, derült ki a Glassnode adataiból.

hóvihar, bányászat

Ráadásul ez a legnagyobb egynapos negatív hash-ráta változás az elmúlt több mint 6 hónap alatt. Az átlagos hash-ráta több mint 46%-kal csökkent december 24-én.

hóvihar, bányászat

A hash-ráta csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb bányászati energiát fordítanak a BTC bányászására. Ennek hatására a Bitcoin átlagos blokkideje a BitInfoCharts adatai szerint 16,18 perces éves csúcsra ugrott. A BTC blokkidő azt az időt jelzi, ami egy blokk bányászatához szükséges.

Ugyanakkor az átlagos BTC blokkmegerősítési idő, azaz az az idő, amely alatt a tranzakciókat hozzáadják egy bányászott blokkhoz, egy nap alatt több mint kétszeresére nőtt. A Blockchain.com adatai szerint egy BTC blokk megerősítésének átlagos ideje a december 23-i 19,53 percről december 24-én 46,78 percre ugrott.

Ahhoz, hogy az emberek képesek legyenek fűteni otthonaikat, a bányászcégeknek le kellett állítaniuk működésüket

A Riot Blockchain bányászati cég közölte, hogy a szélsőséges időjárási körülmények miatt bezárja a texasi Rockdale létesítményét. Más bányászok is hasonló álláspontra jutottak. A Core Scientific, amely nemrég csődvédelmet kért, azt mondta, hogy “többszörös áramkorlátozásban vesz részt, hogy segítsen stabilizálni az elektromos hálózatot“. A Bitcoin-termelés várhatóan csökken ez idő alatt, közölte a Core Scientific a Twitteren.

“Kérjük, készüljenek fel a hétvégén néhány hullámvölgyre, mivel a téli viharral kell megbirkóznunk”  írta Neil Galloway, a Compass Mining bányászati műveletekért felelős igazgatója a Twitteren, hozzátéve, hogy a texasi telephelyei nem működnek. “Így, hogy a bányájuk offline, az emberek képesek fűteni az otthonaikat és főzhetnek”.

A jelenleg is tartó hóvihar brutális nehézségek elé állítja a Bitcoin bányászokat az Egyesült Államokban. A cégek működéséhez megbízható áramhoz való hozzáférésre van szükség, és bármilyen hosszan tartó áramkimaradás komoly következményekkel jár a bányászati tevékenységükre. A CCAF szerint az Egyesült Államok teszi ki a Bitcoin globális hash-arányának legnagyobb részét, legalább 37%-át.

Kritikus helyzetbe került az ország a vihar miatt

Szombat reggelig több mint 1,7 millió otthon és vállalkozás volt áram nélkül a PowerOutage weboldal szerint. Ezen túlmenően, a vihar amerikaiak millióinak ünnepi terveit is megzavarta az év egyik legforgalmasabb utazási időszakában. A hóvihar, amely az elmúlt évtizedek egyik leghevesebbike, vasárnap több mint 1700 amerikai járatot törlését vonta magával, a szombati mintegy 3500 és a pénteki közel 6000 törölt járat mellett a Flightaware.com nyomon követési weboldal szerint.

A Mississippi állambeli Jacksonban a városi hatóságok karácsony napján bejelentették, hogy a lakosoknak fel kell forralniuk az ivóvizet, mert a hidegben elrepedtek a vízvezetékek. A floridai Tampában az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint közel öt év óta először süllyedt fagypont alá a hőmérő higanyszála.