Csődeljárást kezdeményez a legnagyobb bitcoin bányászvállalat

A Core Scientific (CORZ), a legnagyobb bitcoint bányászó vállalat a hírek szerint csődeljárást készül bejelenteni. Ennek ellenére az eljárás alatt továbbra is folytatná bányászati tevékenységét.

A kriptopiacot érő nehéz időszak miatt bányászcégek döntő többsége került válságba, és a Core Scientific az első tőzsdén jegyzett vállalat, amely be is dobja a törölközőt. A Compute North, amely számos bányásznak otthont adó adatközpontot üzemeltet, szeptemberben jelentett csődöt. Ennek következtében a Marathon Digital, amely szintén egy jelentős bányászvállalat, a Compute Northnál szolgáltatásokért cserébe letétbe helyezett 50 millió dollárjának csak kevesebb mint a felével számol a visszatérítésnél.

A részvények árfolyamait illetően a Core Scientificé 98%-kal, míg a Marathon Digital Holdingsé 88%-kal csökkentek éves szinten.

A Core Scientific részvényeinek árfolyammozgása a Nasdaqon. Forrás: Cointelegraph.

Még októberben a Binance Pool egy 500 millió dolláros vészhelyzeti alapot indított el a bajba jutott bányászok számára. A Bitman is hasonló kezdeményezést hajtott végre egy 250 milliós alappal a nehéz időket élő vállalatoknak.

December elején a befektetési bankként működő B Riley egy 72 millió dolláros finanszírozási tervet kínált a Core Scientificnek a csőd elkerülése érdekében.

„Véleményünk szerint a vállalat problémáinak jelentős részét önmaga okozta. Ezeket azonban a hitelezőkkel és a részvényesekkel folytatott nyílt, átlátható megbeszélések folyamatos részvétele mellett korrigálni lehet.” – fogalmazott a B Riley.

Források szerint november elején a kötvénytulajdonosok elkezdtek együttműködni a Paul Hastings ügyvédjeivel annak érdekében, hogy alternatívát találjanak a csődeljárásra. A cég arról számolt be, hogy október végén 32 millió dollár készpénzzel rendelkezett, és arra figyelmeztetett, hogy év végére kifogyhat a készpénzből az emelkedő finanszírozási költségek, energiaárak és a bitcoin alacsony árfolyama miatt.

A cikk írásának időpontjában a BTC árfolyama 16 870 dollár körül mozgott.