Hathetes csúcson az arany árfolyama, és a következő félév legjobb befektetése lehet

Az arany ára több mint 1%-kal 2.391 dollárra ugrott, amit a vegyes amerikai munkaerő-piaci adatok és a Fed kamatcsökkentési spekulációk ösztönöztek. A júniusi munkaerőpiaci adatok ugyan felülmúlták az előrejelzéseket, ugyanakkor az áprilisi és májusi revíziók a munkaerőpiac gyorsuló lehűlésére utalnak.

arany árfolyama

Az arany árfolyama az észak-amerikai jelentési szezon közepén emelkedett, miután megjelent a júniusi amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottakról szóló jelentés (NFP). Ez meghaladta az előrejelzéseket, de két előző havi lefelé irányuló felülvizsgálat arra utalt, hogy a munkaerőpiac gyorsabban hűl, mint ahogyan azt a számok mutatják. Ezért a kereskedők arra fogadtak, hogy a Federal Reserve (Fed) szeptemberben csökkenteni fogja a kamatlábakat, ami növeli az ellenszelét a zöldhasúnak és erős hátszelet ad a nemesfémnek. Az aranya erősödő pozícióját és a következő félév legjobb befektetési lehetőségét jósolja az UBS is.

Svájc egyik legnagyobb befektetési bankja az aranyat vonzó geopolitikai fedezeti eszköznek és portfóliódiverzifikátornak tekinti. Egyúttal a második félévre vonatkozó befektetési tanulságokról szóló jelentésében a legkedvezőbbnek minősítette a nemesfémet. A bank kiemeli az AI trendhez kapcsolható befektetések által vezérelt erős piaci teljesítményt. Emellett a politikai és gazdasági bizonytalanságok leküzdésére különböző eszközök, régiók és ágazatok között diverzifikált portfóliókat ajánl.

A svájci óriásbank összegezte a legfontosabb befektetési tanulságokat 2024 második felére vonatkozóan

Az UBS Wealth Management a héten egy új jelentést tett közzé “Befektetési tanulságok a második félévre” címmel. A jelentés, amelynek szerzője a UBS szerkesztőségi csapata volt, számos kulcsfontosságú tanulságot emel ki a befektetők számára a következő hat hónapra vonatkozóan.

A jelentés hangsúlyozza az eszközök, régiók és ágazatok közötti diverzifikáció fontosságát, különösen az amerikai választási viták által hangsúlyozott politikai bizonytalanság miatt. “Ezért az év második felében a befektetők számára azt javasoljuk, hogy készüljenek fel az alacsonyabb kamatlábakra és a változó politikai környezetre egy kiegyensúlyozott és diverzifikált portfólió kialakításával, amely a fix kamatozású eszközök, részvények és alternatív befektetések között oszlik meg.” – ajánlja a UBS, hozzátéve:

“Az aranyat vonzó geopolitikai fedezeti eszköznek és portfóliódiverzifikátornak is tekintjük, és a nemesfémet a legelőnyösebbnek minősítjük.”

A UBS azt is megjegyezte, hogy 2024 első felében erős piaci teljesítményt láthattunk. “Továbbra is támogató hátteret látunk a globális részvények számára. Arra számítunk, hogy az infláció normalizálódásával és a központi bankok lazítási ciklusba lépésével a diszkontfaktorok csökkennek.” – részletezi a jelentés.

Másodsorban a mesterséges intelligencia (AI) “továbbra is az üzleti beruházások és a piaci teljesítmény meghatározó hajtóereje maradt.” – írja a UBS. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos befektetések, különösen az Nvidia 150%-os éves növekedése, kiemeli a szektor jelentős piaci befolyását. “Úgy gondoljuk, hogy a befektetőknek gondoskodniuk kell arról, hogy kellő mértékben fektessenek be az AI-ba, taktikusan a technológia értékláncának alapozó rétege és a nagy techcégek felé fordulva.” – foglalta össze a UBS.